Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Austrálsky predseda parlamentu Slipper sa dočasne vzdal svojej funkcie

Peter Slipper Foto: TASR/AP

Predseda hornej komory austrálskeho parlamentu Peter Slipper je obvinený zo sexuálneho obťažovania a sprenevery. Kým sa obvinenia nevyšetria, bude ho zastupovať podpredsedníčka parlamentu Anna Burke.

Canberra 22. apríla (TASR) - Predseda hornej komory austrálskeho parlamentu (Snemovne reprezentantov) Peter Slipper, obvinený zo sexuálneho obťažovania a sprenevery, dnes oznámil, že sa dočasne vzdáva funkcie. Kým sa obvinenia nevyšetria, bude ho zastupovať podpredsedníčka parlamentu Anna Burke, informovala austrálska agentúra AAP.

"Keď sa ukáže, že tieto obvinenia nie sú pravdivé, vrátim sa späť úradu," povedal Slipper.

Zo sexuálneho obťažovania ho obvinil bývalý 33-ročný zamestnanec parlamentu, ktorý podal trestné oznámenie a tvrdí, že Slipper sa mu vnucoval a posielal mu esemesky so sexuálnym obsahom. Muž tiež tvrdí, že Slipper zle vyúčtoval výdavky.

Slipper všetky obvinenia poprel.

Kauza môže ohroziť krehkú labouristickú väčšinu v austrálskom zákonodarnom zbore. Slipper totiž na oplátku za vymenovanie do funkcie predsedu parlamentu prešiel do tábora premiérky Julie Gillardovej. Labouristi a opozičná Liberálna strana majú rovnaký počet kresiel v parlamente. Labouristi vládnu vďaka podpore nezávislých poslancov.