Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Obeťou cyklónu Gaja je aj dievča, ktoré vyhostili počas menštruácie

Na archívnej snímke spadnutý elektrický stĺp po vyčíňaní cyklónu Gaja. Foto: TASR/AP

Cyklón Gaja si doteraz v tomto pobrežnom indickom štáte vyžiadal už najmenej 46 obetí na životoch.

Naí Dillí 21. novembra (TASR) - Jednou z obetí cyklónu Gaja sprevádzaného silným dažďom a vetrom je aj 14-ročné dievča, ktoré na juhovýchode Indie zahynulo po tom, čo muselo počas menštruácie spať oddelene od svojich príbuzných. Informovala o tom v stredu spravodajská televízna stanica BBC.

Otec obete uviedol, že dcéra uviazla v chatrči, keď cyklón zasiahol v piatok pobrežie štátu Tamilnádu. Rodina dievčaťa, ktorá smršť prežila, žije v dome neďaleko tejto chatrče. Stará mama obete uviedla, že dievča nebolo možné zachrániť. Na chatrč totiž spadol kokosovník, čo pravdepodobne zapríčinilo jej smrť.

Jeden z miestnych aktivistov poukázal na dodržiavanie miestneho zvyku bohatými i chudobnými rodinami, ktoré nútia dievčatá opustiť dedinu počas menštruácie.

V súlade s touto tradíciou je žena počas menštruácie považovaná za nečistú, nesmie sa preto dotýkať jedla určeného pre iných ľudí, náboženských symbolov, dobytka a ani iných ľudí. Spať musí v maštali alebo chatrči vzdialenej od svojho domu.

Cyklón Gaja si doteraz v tomto pobrežnom indickom štáte vyžiadal už najmenej 46 obetí na životoch. Z nízko položených oblastí evakuovali 80.000 obyvateľov, ktorých umiestnili do evakuačných centier.

Indický štát Tamilnádu opakovane zasahujú cyklóny, ktoré sa vytvárajú v oblasti Bengálskeho zálivu.