Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Obama odobril tzv. Magnitského zákon, Američania môžu podnikať v Rusku

Americký prezident Barack Obama podpisuje tzv. Magnitského zákon. Foto: TASR/AP

Zákon tak dáva pomyselnú bodku za opatreniami z obdobia studenej vojny. Niektoré jeho ustanovenia sú však namierené proti Rusom, obvineným z porušovania ľudských práv.

Washington/Moskva 14. decembra (TASR) - Americký prezident Barack Obama podpísal dnes zákon, otvárajúci nové exportné príležitosti pre Američanov, ktorí chcú podnikať v Rusku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zákon tak dáva pomyselnú bodku za opatreniami z obdobia studenej vojny. Niektoré jeho ustanovenia sú však namierené proti Rusom, obvineným z porušovania ľudských práv. Právny predpis je pomenovaný podľa protikorupčného právnika Sergeja Magnitského, ktorý zomrel v ruskom väzení v roku 2009.

Rusko proti tomuto opatreniu namietalo. Poslanci dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, dnes v prvom čítaní schválili podobný zákon, ktorý uvalí sankcie na každého Američana obvineného z porušovania ľudských práv.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo dnes v reakcii krok USA za "krátkozraký a nebezpečný" a nazvalo ho "zjavným zásahom do našich vnútorných záležitostí".