Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

O voličov v Katalánsku zabojuje aj Kandidátka ľudovej jednoty (CUP)

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

UP je jednou z troch politických strán, ktoré broja za nezávislosť Katalánska.

Barcelona 12. novembra (TASR) - Vedenie ľavicovej katalánskej politickej strany Kandidátka ľudovej jednoty (CUP) v nedeľu rozhodlo, že strana sa bude uchádzať o hlasy voličov vo voľbách do regionálneho parlamentu, ktoré vláda v Madride vypísala na 21. decembra. Informovala o tom agentúra Catalan News.

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že tieto voľby budú veľmi tesným súbojom medzi katalánskymi separatistami a politikmi, ktorí si želajú zotrvanie regiónu vo zväzku so Španielskom.

CUP je jednou z troch politických strán, ktoré broja za nezávislosť Katalánska. Proti odštiepeniu sú strany Občania (Ciudadanos) a Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE), podobne ako aj Ľudová strana (PP), ktorá je v Španielsku vládnucou stranou, aj keď v posledných voľbách do katalánskeho parlamentu v roku 2015 mala podporu len 10 percent voličov.

Jej predseda a španielsky premiér Mariano Rajoy aj v nedeľu obraňoval rozhodnutie španielskeho vedenia prevziať vládu nad Katalánskom po tom, ako tamojší separatisti v rozpore s ústavou podnikali kroky k vyhláseniu nezávislosti od Španielska.

Agentúra AP pripomenula, že katalánski separatisti, ale aj mnohí umiernení politici, tieto opatrenia Madridu kritizujú. Rajoy im však oponuje, že "mimoriadne opatrenia možno prijať len vtedy, keď neexistuje iná možnosť, a my sme ich prijali, aby sme zastavili stupňujúce sa útoky na mierové spolužitie" v Španielsku.

Okrem prevzatia vlády nad Katalánskom španielske súdy vzali do väzby desiatich vodcov separatistického hnutia a vyšetruje ich pre podozrenie, že zohrali zásadnú rolu v snahách za vyhlásenie nezávislosti Katalánska. Madridom zosadený premiér Carles Puigdemont a ďalší štyria členovia jeho vlády ušli do Bruselu, kde sa snažia zabrániť svojmu vydaniu do Španielska.

Rajoy v nedeľu v Barcelone pred členmi PP vyzval "mlčiacu väčšinu" katalánskej populácie, aby sa zúčastnila na predčasných regionálnych voľbách 21. decembra a vyjadrila v nich svoj odmietavý postoj k separatistickým tendenciám, čo by podľa jeho slov umožnilo návrat situácie v regiónu do normálneho stavu.

Od eliminácie strán podporujúcich nezávislosť Katalánska si Rajoy sľubuje pokračovanie hospodárskeho oživenia v Španielsku, a najmä v Katalánsku, odkiaľ si v posledných týždňoch svoje sídlo presťahovalo okolo 2000 firiem.