Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Novým prezidentom v Paraguaji bude Santiago Peňa

Santiago Peňa hovorí po boku bývalého prezidenta Horacia Cartesa po ukončení hlasovania počas všeobecných volieb v Asuncióne v Paraguaji, v nedeľu 30. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Vo voľbách mohlo v nedeľu hlasovať 4,8 milióna zo 7,5 milióna obyvateľov juhoamerickej krajiny.

Asunción 1. mája (TASR) – Víťazom nedeľňajších prezidentských volieb v Paraguaji sa stal ekonóm a bývalý minister financií Santiago Peňa z pravicovej strany Colorado, ktorá v krajine vládne už takmer osem desaťročí. TASR o tom informuje podľa agentúry AFP.

Peňa (44) získal viac ako 42 percent hlasov, ukázali výsledky sčítania. V jednokolových voľbách hlavy štátu tak porazil Efraina Alegreho (60), za ktorého hlasovalo 27,5 percenta zúčastnených voličov.

Alegre zo stredoľavej koalície Concertación v predvolebných prieskumoch mierne viedol a voľby tak boli považované za najtesnejšie za uplynulé roky.

Konzervatívna strana Colorado vládne v Paraguaji takmer nepretržite od roku 1947. Pri moci bola počas diktatúry a následne aj od návratu k demokracii v roku 1989, zasiahli ju však obvinenia z korupcie.

Na Peňovho politického mentora, exprezidenta a lídra strany Colorado Horacia Cartesa, nedávno uvalili sankcie USA za korupciu, napísala AFP.

Vo voľbách mohlo v nedeľu hlasovať 4,8 milióna zo 7,5 milióna obyvateľov juhoamerickej krajiny. Doterajší prezident Mario Abdo Benítez nemohol znovu kandidovať, keďže ústava povoľuje prezidentovi len jedno funkčné obdobie.

Voliči v Paraguaji rozhodovali aj o členoch zákonodarného zboru a 17 guvernéroch.