Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Strelec z Christchurchu sa priznal vo všetkých bodoch obžaloby

Austrálčan Brenton Tarrant, obvinený z vykonania vlaňajšieho teroristického útoku na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, kde zastrelil 51 ľudí počas audiovizuálneho spojenia z väznice v Aucklande vo štvrtok 26. marca 2020. Tarrant sa vo štvrtok priznal vo všetkých bodoch obžaloby. Tarrant, ktorý doteraz všetky obvinenia odmietal, sa priznal počas vypočúvania najvyšším súdom. Foto: TASR/AP

Tarrant, ktorý pochádza z austrálskeho štátu Nový Južný Wales, sa označil za belošského supremacistu.

Wellington 26. marca (TASR) – Austrálčan Brenton Tarrant, obvinený z vykonania vlaňajšieho teroristického útoku na dve mešity v novozélandskom meste Christchurch, kde zastrelil 51 ľudí, sa dnes priznal vo všetkých bodoch obžaloby. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na policajné zdroje.

"Priznanie v 51 bodoch obžaloby z vraždy, 40 bodoch z pokusu o vraždu a v jednom bode zo spáchania teroristického činu bolo prenášané prostredníctvom audiovizuálneho spojenia z väznice v Aucklande," uviedla polícia. Tarrant, ktorý doteraz všetky obvinenia odmietal, sa priznal počas vypočúvania najvyšším súdom.

Tarrant bude odsúdený v zatiaľ nestanovenom termíne, keď sa preživší a príbuzní obetí budú môcť osobne zúčastniť na vynesení verdiktu, keďže na Novom Zélande práve začali platiť štvortýždňové karanténne opatrenia v súvislosti s pandémiou COVID-19, uviedol sudca Cameron Mander.

Incident, ktorý sa odohral 15. marca 2019, je najhoršou masovou vraždou v moderných dejinách Nového Zélandu. Tarrant svoje besnenie streamoval na sociálnej sieti Facebook. Všetky jeho obete tvoria moslimovia vrátane detí, žien a starých osôb, dopĺňa tlačová agentúra AFP. Proces s páchateľom sa mal pôvodne začať v júni.

Novozélandský parlament menej než mesiac po útoku odhlasoval legislatívu, ktorá sprísňuje podmienky nadobúdania a vlastnenia strelných zbraní. Tarrant, ktorý pochádza z austrálskeho štátu Nový Južný Wales, sa označil za belošského supremacistu. Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyhlásila, že nikdy nevysloví jeho meno.

Chronológia udalostí spojených so streľbou v mešite na Novom Zélande



15. marca 2019

Popoludní o 13.45 h miestneho času (01.45 h SEČ) došlo k prvej streľbe v mešite Al Noor na ulici Deans Avenue. Páchateľ vošiel do mešity, kde sa na piatkových popoludňajších modlitbách zhromaždilo asi 300-500 veriacich, a spustil streľbu z automatickej zbrane. Na hlave mal prilbu a podľa svedkov mal oblečenú nepriestrelnú vestu.

-- Strelec svoj čin naživo zdieľal na sociálnej sieti prostredníctvom 17-minútového videa. Na ňom bolo vidieť, ako strieľal na niekoho pri vchode do mešity a následne vošiel dovnútra, kde strieľal do ľudí. Práve tu za sebou útočník zanechal najviac obetí.

-- Po vyjdení z mešity pokračoval v streľbe na ulici; takisto strieľal aj z okna auta, do ktorého nasadol. Pri útoku v islamskom centre v Linwoode o niekoľko minút neskôr zahynulo ďalších desať ľudí. Podľa svedkov sa tam podarilo útočníka odzbrojiť a donútiť k úteku.

-- Polícia zadržala štyri ozbrojené osoby, tri z nich však prepustila, keďže so skutkom nemali spojitosť. Jediným obvineným zostal 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant. Už dva dni pred útokom zverejnil 37-stranový manifest, v ktorom vysvetlil svoje úmysly. Vzorom mu bol nórsky pravicový extrémista a masový vrah Anders Breivik, ktorý v roku 2011 zastrelil 77 ľudí.

16. marca 2019

Útočník sa postavil prvý raz pred súd. Vyšetrovanie potvrdilo, že mal v legálnom vlastníctve päť zbraní, ktoré boli použité pri útokoch. Vysvitlo tiež, že v nedávnej minulosti navštívil Bulharsko, Turecko a Maďarsko a takisto cestoval autobusom cez Srbsko, Chorvátsko, Čiernu Horu a Bosnu.

21. mája 2019

Pravicový extrémista Tarrant bol oficiálne obžalovaný z terorizmu a zabitia 51 osôb - na začiatku mája v nemocnici podľahol zraneniam utrpeným pri útoku muž z Turecka. Na základe týchto obvinení hrozí 28-ročnému Austrálčanovi maximálny trest doživotného odňatia slobody.

14. augusta 2019

Tarrant poslal z väzenskej cely rukou písaný šesťstranový list adresovaný "Alanovi" v Rusku. Väčšina listu pôsobí neškodne a obsah sa týka mesačného pobytu, ktorý Tarrant podľa svojich slov absolvoval v Rusku v roku 2015. Zároveň však list varoval, že sa blíži "obrovský konflikt", a Tarranta potom ako zdroj svojej inšpirácie spomenuli ďalší útočníci obvinení z masových vrážd z texaského mesta El Paso a z Nórska. Preto úrady neskôr vyhodnotili ako chybu, že Tarrantovi dovolili list poslať.

20. decembra 2019

Do polnoci tohto dňa občania na Novom Zélande odovzdali 56.250 kusov strelných zbraní, ktoré zakázal nový zákon. Išlo o poloautomatické zbrane, niektoré brokovnice a veľkokapacitné zásobníky. Právnu normu prijali v dôsledku teroristického útoku v Christchurchi.

4. marca 2020

Novozélandská polícia zatkla 19-ročného muža, ktorý sa vyhrážal, že spácha ďalší útok na jednu z mešít v meste Christchurch. Správa s hrozbou obsahovala fotografiu maskovaného muža, ako sedí v aute pred mešitou Al Noor; snímku sprevádzal text s vyhrážkami a emoji zbraní.