Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nový Zéland nevidí súvislosť medzi útokmi na Srí Lanke a Christchurchi

Na archívnej snímke novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (druhá sprava) odchádza po modlitbách na pamiatku obetí streľby v dvoch mešitách na Novom Zélande, v parku Hagley Park v meste Christchurch 22. marca 2019. Foto: TASR/AP

Úrad novozélandskej premiérky však v utorok večer (SELČ) vydal vyhlásenie, v ktorom sa pripomína, že vyšetrovanie útoku na Srí Lanke je ešte len v ranom štádiu.

Wellington 24. apríla (TASR) - Nový Zéland nevidí žiadnu súvislosť medzi útokmi, ktoré sa vo Veľkonočnú nedeľu odohrali na Srí Lanke, a masovou streľbou v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Informovala o tom v stredu kancelária novozélandskej premiérky Jacindy Ardernovej.

Ide o jej reakciu na výrok štátneho tajomníka srílanského ministerstva obrany Ruvana Vidževardeneho, ktorý v utorok uviedol, že z doterajšieho vyšetrovania samovražedných bombových útokov, ktoré si na Srí Lanke vyžiadali viac než 300 ľudských životov, vyplýva, že boli "odplatou za Christchurch".

Úrad novozélandskej premiérky však v utorok večer (SELČ) vydal vyhlásenie, v ktorom sa pripomína, že vyšetrovanie útoku na Srí Lanke je ešte len v ranom štádiu. Zdôrazňuje tiež, že Nový Zéland nemá žiadne spravodajské informácie, na základe ktorých by bolo možné sformulovať také konštatovanie, s akým prišiel predstaviteľ srílanskej vlády.

Útoky v Christuchurchi sa odohrali 15. marca a ich páchateľom bol 28-ročný Austrálčan Brenton Tarrant, ktorý v mešitách Al Noor a Linwood zastrelil 50 ľudí a ďalšie desiatky zranil.

Časovo koordinované bombové útoky v hoteloch a katolíckych chrámoch na Srí Lanke si uplynulú nedeľu vyžiadali životy už najmenej 321 ľudí a vyše 500 zranených. K zodpovednosti zaň sa v utorok prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát.