Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nemecko má nového prezidenta, Joachim Gauck dnes zložil prísahu

Joachim Gauck Foto: TASR/AP Photo/dapd/Berthold Stadler

Občanov Nemecka nový prezident vyzval na odvahu a sebadôveru, pretože len tak dosiahnu pokrok a budú mať úspech.

Berlín 23. marca (TASR) - Novozvolený nemecký prezident Joachim Gauck zložil dnes prísahu na spoločnom zasadnutí oboch komôr parlamentu v Berlíne.

Gauck (72), niekdajší východonemecký aktivista za ľudské práva a bývalý pastor, neskôr šéf inštitúcie pre skúmanie archívov obávanej Stasi, v úrade nahradil Christiana Wulffa, ktorý odstúpil po obvineniach z korupcie.

Nestraníka Gaucka zvolili za 11. nemeckého spolkového prezidenta minulú nedeľu delegáti osobitného volebného zhromaždenia jasnou väčšinou ako spoločného kandidáta koalície a hlavných opozičných strán.

Gauck v inauguračnom prejave dnes prisľúbil, že bude pokračovať v angažovanosti svojho predchodcu za väčšiu integráciu v nemeckej spoločnosti. Všetci ľudia žijúci v Nemecku by sa podľa neho mali v krajine cítiť ako doma.

Občanov Nemecka nový prezident vyzval na odvahu a sebadôveru, pretože len tak dosiahnu pokrok a budú mať úspech. Rovnako by sa podľa neho nemali napriek kríze eura odvracať od európskej jednoty. Nemecko s ohľadom na jeho dejiny označil za "krajinu demokratického zázraku".

Gauck súčasne kritizoval islamských extrémistov, zakrývajúcich sa za náboženstvo, a apeloval na odhodlané úsilie proti pravicovému extrémizmu.

Predseda Spolkového snemu Norbert Lammert a predseda Spolkovej rady Horst Seehofer zdôraznili, že Gauck je 23 rokov po páde Berlínskeho múru prvým východným Nemcom v najvyššej štátnej funkcii. Podľa Lammerta sa tým píše "ďalšia nová kapitola" nemeckej jednoty. Seehofer označil zvolenie Gaucka podobne za "dôležitý míľnik" v nemeckej histórii.