Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Nové preukazy uľahčia osobám so zdravotným postihnutím pohyb po EÚ

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Komisia navrhla zaviesť štandardizovaný preukaz EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím a vylepšuje aj aktuálny európsky parkovací preukaz.

Brusel 6. septembra (TASR) — Európska komisia (EK) v stredu predstavila legislatívny návrh na zavedenie parkovacieho preukazu a preukazu EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím, ktorý uľahčí osobám so zdravotným postihnutím uplatňovať si právo na slobodný pohyb. Informuje o tom spravodajca TASR za základe tlačovej správy EK.

Komisia navrhla zaviesť štandardizovaný preukaz EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím a vylepšuje aj aktuálny európsky parkovací preukaz pre túto kategóriu ľudí. Oba preukazy sa budú uznávať v celej EÚ.

EK pripomenula, že kto nemá uznanú formu zdravotného postihnutia v zahraničí, nemôže pri pobyte v iných členských štátoch využiť osobitné podmienky a preferenčné zaobchádzanie, ako je voľný alebo prioritný prístup, znížené poplatky alebo osobná asistencia. V snahe tento problém riešiť EK navrhuje zaviesť štandardizovaný preukaz EÚ pre osoby so zdravotným postihnutím.

Takýto preukaz bude slúžiť ako uznávaný dôkaz o zdravotnom postihnutí v celej EÚ zaručujúci rovnoprávny prístup k osobitným podmienkam a preferenčnému zaobchádzaniu pri súkromných i verejných službách. Zahŕňa to dopravu, kultúrne podujatia, múzeá, rekreačné a športové centrá, či zábavné parky. Preukaz budú vydávať vnútroštátne orgány dodatočne k existujúcim vnútroštátnym preukazom a osvedčeniam.

V rovnakom duchu je aj návrh uľahčiť parkovanie pre ľudí so zdravotným postihnutím, pre ktorých je súkromný automobil často najlepšou možnosťou ako cestovať a nezávisle sa pohybovať po Európe.

Navrhované zlepšenia aktuálneho európskeho parkovacieho preukazu umožnia osobám so zdravotným postihnutím mať prístup k rovnakým právam pri parkovaní všade v EÚ. Parkovací preukaz bude mať záväzný spoločný formát, ktorý nahradí vnútroštátne parkovacie preukazy pre osoby so zdravotným postihnutím a bude uznávaný v celej EÚ.

V záujme jednoduchšieho používania preukazov a zníženia administratívnej záťaže budú členské štáty povinné zabezpečiť preukazy vo fyzickej i digitálnej verzii; sprístupniť podmienky a pravidlá vydávania alebo rušenia preukazov v jednoducho dostupných formátoch; zabezpečiť ponúkanie informácií o osobitných podmienkach a preferenčnom zaobchádzaní ľuďom v jednoducho dostupných formátoch.

Členské štáty musia zaistiť, aby osoby so zdravotným postihnutím, ich zastupujúce organizácie a príslušné verejné orgány mohli v prípade potreby konať na základe vnútroštátneho práva. Po zavedení smernice EÚ do vnútroštátneho práva by členské štáty mali v prípade porušenia pravidiel ukladať pokuty a nápravné opatrenia.

O tomto návrhu EK budú teraz rokovať Európsky parlament a Rada EÚ. V návrhu sa stanovuje, že po jeho prijatí budú mať členské štáty 18 mesiacov na to, aby zakomponovali ustanovenia smernice do svojho vnútroštátneho práva.



(spravodajca TASR Jaromír Novak)