Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Na pohrebe študentky zabitej v Maroku smútiacim kondoloval aj minister

Na snímke forenzný tím na mieste, kde našli telá dvoch škandinávskych turistiek pri dedine Imlíl v oblasti pohoria Vysoký Atlas v strednom Maroku. Foto: TASR/AP

Marocké úrady sú presvedčené, že obe vraždy boli teroristickým činom a v súvislosti s prípadom zatkli vyše 20 ľudí.

Oslo 21. januára (TASR) - Spolužiaci a člen nórskej vlády sa v pondelok zúčastnili na pohrebe mladej Nórky Maren Uelandovej, ktorú v decembri počas návštevy Maroka zavraždili. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Uelandovú našli mŕtvu 17. decembra neďaleko vrcholu štítu Túbkál v pohorí Atlas a spolu s ňou aj Dánku Louisu Vesteragerovú-Jespersenovú. Uelandová mala na krku rezné rany.

Marocké úrady sú presvedčené, že obe vraždy boli teroristickým činom a v súvislosti s prípadom zatkli vyše 20 ľudí.

"Zažili ste to, čoho sa všetci bojíme. To rozlúčkové objatie bolo aj posledné," uviedol minister zdravotníctva Bent Höie v príhovore rodine Uelandovej a ďalším prítomným.

Pohreb 28-ročnej Uelandovej sa konal v oblasti Jären na západe Nórska. Na pohrebe sa zúčastnila aj marocká veľvyslankyňa v Nórsku Lamia Radiová, ktorá vyjadrila sústrasť v mene svojej vlády a marockého ľudu.

Pohreb 24-ročnej Dánky Vesteragerovej-Jespersenovej sa konal v meste Ikast na Jutskom polostrove na západe Dánska tento mesiac už skôr. Medzi smútočnými hosťami sa nachádzal aj dánsky premiér Lars Lökke Rasmussen.

Obe mladé ženy boli študentkami Univerzity juhovýchodného Nórska.

Na pondelkovom smútočnom obrade sa zúčastnilo približne 40 študentov tejto univerzity, napísala tlačová agentúra NTB.