Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Nominácie na lídra toryovcov možno v Británii podávať do pondelka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Toryovci majú v Dolnej snemovni aktuálne 357 poslancov.

Londýn 20. októbra (TASR) - Kandidáti na post nového lídra britskej Konzervatívnej strany budú potrebovať podporu najmenej 100 poslancov parlamentu, pričom nominovať kandidátov je možné od štvrtka večera do budúceho pondelka 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ). Toryovci majú v Dolnej snemovni aktuálne 357 poslancov. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News a denníka The Guardian.

Následne prebehne v pondelok popoludní nezáväzné hlasovanie medzi poslancami s cieľom zistiť, akú majú kandidáti podporu, povedal novinárom na štvrtkovom brífingu šéf parlamentného výboru Konzervatívnej strany Graham Brady.

Ak budú v čase uzávierky traja kandidáti s podporou najmenej 100 poslancov, poslanci v pondelkovom hlasovaní rozhodnú, ktorý kandidát vypadne. Nezáväzné hlasovanie o zostávajúcich dvoch kandidátoch prebehne potom ešte v pondelok večer.

Z týchto dvoch kandidátov si následne budú vyberať lídra členovia strany prostredníctvom zabezpečeného internetového hlasovania, ktoré sa uzavrie na budúci piatok o 11.00 h (12.00 SELČ).

Britská premiérka a líderka konzervatívcov Liz Trussová vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu po mesiaci a pol pôsobenia v úrade predsedu vlády. Vo funkcii však predbežne zostáva, kým nebude známy nový šéf konzervatívcov. S určitosťou však bude najkratšie pôsobiacou premiérkou v dejinách Británie.