Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Nezvestný novinár v poslednom príspevku upozorňuje na slobodu tlače

Na videosnímke, ktorú zverejnil turecký opozičný denník Hürriyetje 9. októbra 2018 saudskoarabský novinár, je Džamál Chášukdž pred vchodom saudskoarabského konzulátu v Istanbule 3. októbra 2018. Foto: TASR/AP

Chášukdží v ňom chváli Washington Post za to, že uverejňuje jeho mnohé články preložené z angličtiny do arabčiny.

Ankara 18. októbra (TASR) - Americký denník Washington Post zverejnil v stredu posledný príspevok nezvestného saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, v ktorom píše o dôležitosti slobody tlače na Blízkom východe.

Noviny tak urobili viac než dva týždne po tom, ako Chášukdžího naposledy videli, keď vchádzal na saudskoarabský konzulát v tureckom Istanbule, píše vo štvrtok agentúra AP.

"Arabský svet čelí vlastnej verzii železnej opony, ktorú nespôsobili vonkajší aktéri, ale vnútroštátne sily súperiace o moc," napísal Chášukdží. Podľa neho "arabské vlády dostali voľné opraty, aby v narastajúcej miere pokračovali v umlčovaní médií".

Vo svojom príspevku Chášukdží chváli Washington Post za to, že uverejňuje jeho mnohé články preložené z angličtiny do arabčiny. Dodal, že pre ľudí z Blízkeho východu je veľmi dôležité, aby mohli čítať o demokracii na Západe. Podľa jeho slov arabské hlasy potrebujú svoju vlastnú platformu.

"Trpíme chudobou, zlým manažmentom a nedostatočným vzdelaním," konštatoval. "Prostredníctvom vytvorenia nezávislého medzinárodného fóra - izolovaného od vplyvu nacionalistických vlád šíriacich nenávisť prostredníctvom propagandy - by obyčajní ľudia v arabskom svete mohli byť schopní riešiť štrukturálne problémy, ktorým ich spoločnosti čelia," napísal.

Redaktorka spomínaných novín Karen Attiahová v poznámke uviedla, že Chášukdžího príspevok dostala od jeho prekladateľa a asistenta deň po jeho zmiznutí. Jeho uverejnenie najskôr odložili, napokon sa ho rozhodli zverejniť.

Chášukdží do Washington Post začal prispievať v roku 2017 a vo svojich článkoch často kritizoval saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána i smerovanie krajiny.

Novinár zmizol po tom, čo 2. októbra vstúpil do priestorov spomínaného konzulátu v Istanbule, aby si tam vyzdvihol doklady potrebné pre sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Tureckí predstavitelia tvrdia, že existujú dôkazy, že Chášukdžího, žijúceho v Spojených štátoch, na konzuláte zabili a rozštvrtili. Saudská Arábia tieto obvinenia odmieta ako "nepodložené".

Tím vyšetrovateľov prehľadal rezidenciu saudskoarabského konzula



Špeciálny tím vyšetrovateľov vo štvrtok ukončil prehliadku rezidencie konzula a budovy konzulátu Saudskej Arábie v tureckom Istanbule, kde hľadal stopy po zmiznutom saudskoarabskom novinárovi Džamálovi Chášukdžím. Informáciu priniesla agentúra DPA.

Prehliadka rezidencie trvala podľa tureckej agentúry Anadolu deväť hodín. Skupina tureckých vyšetrovateľov v sprievode zástupcov Saudskej Arábie taktiež opäť - už po druhý raz - prehľadala neďalekú budovu saudskoarabského konzulátu v istanbulskej štvrti Levent.

Anadolu priniesla videozáznam, na ktorom členovia tímu nesú vrecia a škatule s materiálmi zaistenými v rezidencii. Prehliadka sa začala v stredu večer, deň po tom, ako saudskoarabský konzul Muhammad Otaibí opustil územie Turecka.

Budovu konzulátu tím tureckých vyšetrovateľov už raz prehľadal, a to v noci z pondelka na utorok. Do konzulovej rezidencie ich však vtedy ešte nevpustili, informovala agentúra Reuters.

Francúzsky minister zrušil návštevu Rijádu, dôvodom je kauza novinára Chášukdžího



Francúzsky minister hospodárstva Bruno Le Maire vo štvrtok oznámil, že zrušil svoju účasť na ekonomickom summite, ktorý sa bude konať na budúci týždeň v Saudskej Arábii. Dôvodom je zmiznutie saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, kritického k vláde v Rijáde.

Le Maire vo svojom vyhlásení uviedol, že za daných okolností nemôže odcestovať do Rijádu. Pripomenul aj minulotýždňové vyhlásenie prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý novinárovo zmiznutie označil za "veľmi vážnu vec". Ďalej zdôraznil, že "teraz je dôležité, aby pravda vyšla najavo".

Ešte pred Le Mairom svoju účasť na ekonomickej konferencii, ktorá je známa aj ako "Davos púšte", zrušila šéfka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Na rozdiel od francúzskeho politika však Lagardeová neuviedla príčinu svojej neúčasti.

Americký minister financií Steven Mnuchin avizoval, že o tom, či odcestuje do Rijádu, sa rozhodne v priebehu štvrtka.

Svoju neúčasť na konferencii v Rijáde už avizovali viacerí významní západní podnikatelia i médiá.

Podobne ako ostatní západní spojenci aj Francúzsko vníma nového de facto vládcu Saudskej Arábie, korunného princa Muhammada bin Salmána, ako reformátora.

Saudská Arábia bola v rokoch 2008-17 druhým najväčším dovozcom francúzskych zbraní.

Muž podozrivý z účasti na kauze Chášukdží zahynul v Rijáde pri nehode


Jeden z mužov, ktorí by mohli byť zapletení do kauzy zmiznutia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího, zahynul v Rijáde za podozrivých okolností "pri dopravnej nehode". Informoval o tom vo štvrtok turecký denník Yeni Šafak.

Mašál Saád al-Bústání, 31-ročný plukovník saudskoarabského letectva, bol podľa denníka v skupine 15 mužov, ktorí 2. októbra pricestovali do Turecka. Krajinu opustili ešte v ten istý deň - po tom, ako sa v budove saudskoarabského konzulátu zdržiavali v čase, keď si tam nezvestný novinár prišiel vyzdvihnúť doklady potrebné na sobáš so svojou tureckou snúbenicou.

Turecký denník napísal, že jeho zdroje neposkytli žiadne podrobnosti o dopravnej nehode v Rijáde. Neobjasnili ani rolu, ktorú Bústaní zohrával v kauze Chášukdžího zmiznutia.

Novinár denníka Hürriyet Abdulkadir Selvi vo svojom článku pre štvrtkové vydanie napísal, že "ďalším v poradí na popravu" po al-Bústáním by mohol byť konzul Saudskej Arábie v Istanbule Muhammad al-Utajbí, keďže saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán "urobí čokoľvek, aby sa zbavil dôkazov".

Denník Yeni Šafak vo vydaní zo 17. októbra napísal, že Utajbího hlas možno počuť na jednom zo záznamov, ktoré turecké úrady údajne majú k dispozícii a zachytávajú Chášukdžího výsluch na konzuláte. Utajbí mal od mužov, ktorí novinára vypočúvali, žiadať, aby to robili niekde inde, inak bude mať problémy, na čo mu odpovedali: "Buďte ticho, ak chcete zostať nažive, keď sa vrátite do (Saudskej) Arábie." Konzul sa do Rijádu vrátil v utorok, uviedol denník Hürriyet. Z Istanbulu odcestoval skôr, ako turecká polícia v súvislosti s kauzou Chášukdží urobila prehliadku v jeho tamojšej rezidencii.

Francúzsky denník Le Figaro s odvolaním sa na diplomatické zdroje v Paríži informoval, že sústredený tlak na Rijád v súvislosti so zmiznutím novinára Chášukdžího donútil kráľovskú rodinu v Saudskej Arábii, aby začala hľadať náhradu za korunného princa.