Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Netanjahu Izraelčanom: Sme vo vojne

Autá horia po tom, čo ich v sobotu 7. októbra 2023 zasiahli rakety z pásma Gazy v izraelskom Aškelone. Palestínski militanti v pásme Gazy prenikli v sobotu do južného Izraela a vypálili na krajinu tisíce rakiet, zatiaľ čo Izrael v reakcii na to začal útočiť na ciele v pásme Gazy. Foto: TASR/AP

Netanhaju dodal, že zvolal vedúcich predstaviteľov bezpečnostných systémov krajiny, nariadil rozsiahlu mobilizáciu a odvetné útoky, píše stanica BBC.

Tel Aviv 7.októbra (TASR) - Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu obyvateľom Izraela oznámil, že krajina je vo vojne. Reagoval tým na rozsiahle neočakávané útoky hnutia Hamas na územie Izraela. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Občania Izraela, sme vo vojne," uviedol Netanjahu vo videozázname, ktorý bol odvysielaný z vojenského veliteľstva v Tel Avive.



Netanhaju dodal, že zvolal vedúcich predstaviteľov bezpečnostných systémov krajiny, nariadil rozsiahlu mobilizáciu a odvetné útoky, píše stanica BBC. Nepriateľ podľa jeho slov za svoje činy zaplatí. "Sme vo vojne a zvíťazíme v nej," vyhlásil premiér.

Vodca islamistického hnutia Hamas Muhammad Dajf v sobotu oznámil, že táto ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Hamas vypálilo na Izrael stovky rakiet a palestínski ozbrojenci prenikli z pásma Gazy na územie Izraela. Izraelská armáda v reakcii vyhlásila vojnový stav a spustila útoky na ciele v pásme Gazy.


Oblastná rada Ša'ar ha-Negev pre pohraničné oblasti Izraela severne od pásma Gazy oznámila, že jej predseda prišiel o život počas prestrelky s teroristami. Izraelská záchranná služba Magen David Adom už predtým hlásila, že na juhu krajiny prišla počas raketových útokov o život jedna žena po priamom zásahu a ďalších 15 osôb utrpelo zranenia.

Útoky hnutia Hamas odsúdili predstavitelia EÚ i viacerých krajín Európskej únie.