Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

Nepokoje v Srbsku si vyžiadali najmenej 26 zranených

ilustračná foto Foto: TASR

Srbi si dnes pripomínajú výročie stredovekej Bitky na Kosovskom poli. Kosovská polícia uviedla, že najmenej pol tucta policajtov bolo zranených pri potýčke so skupinou Srbov.

Priština 28. júna (TASR) - Najmenej 20 Srbov a šesť kosovských policajtov utrpelo dnes zranenia počas zrážok na hraničnom priechode Merdare, informovali srbské médiá.

Kosovská polícia uviedla, že najmenej pol tucta policajtov bolo zranených pri potýčke so skupinou Srbov. Polícia vo vyhlásení konštatovala, že asi 70 Srbov hádzala na policajtov kamene, keď sa ich pokúšali vytlačiť z územia Kosova. Polícia podľa servera novosti.rs na skupinu strieľala ostrými nábojmi. Stav jedného zraneného Srba je kritický, previezli ho do nemocnice v Niši.

Skupina podľa agentúry AP niesla transparenty s národnostnými heslami, ktoré polícia považovala za provokáciu albánskej väčšiny obyvateľstva.

Srbi si dnes pripomínajú výročie stredovekej Bitky na Kosovskom poli, bitky (Vidovdan), v ktorej roku 1389 Osmanská ríša porazila Srbov a ich spojencov. Zástancovia tvrdej línie zo Srbska sa zišli na mieste pamätnej bitky na predmestí kosovskej metropoly Priština, aby si jej výročie pripomenuli.

Kosovo sa v roku 2008 jednostranne odtrhlo od Srbska, ktoré ho doteraz neuznalo za nezávislý štát.