Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Nepokoje na hraniciach Izraela a Gazy si vyžiadali ďalšie dve obete

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Najnovšími obeťami sú mladíci vo veku 18 a 20 rokov. Starší z nich bol synom veliteľa hnutia Hamas.

Gaza 23. apríla (TASR) - Masové protesty Palestínčanov pozdĺž hraničného plota s Izraelom si vyžiadali ďalšie dve obete na životoch. Počet obetí incidentov, ktoré sa odohrávajú v pohraničí medzi pásmom Gazy a Izraelom, tak stúpol na 34.

Informovala o tom v pondelok agentúra AP, ktorá sa odvolala na správu palestínskeho ministerstva zdravotníctva. Podľa jeho vysvetlenia strelným zraneniam spôsobeným izraelskými vojakmi podľahli dvaja mladí Palestínčania.

Najnovšími obeťami sú mladíci vo veku 18 a 20 rokov. Starší z nich bol synom veliteľa hnutia Hamas, ktorý prišiel o život v roku 2009 pri potýčkach s ešte radikálnejšími palestínskymi extrémistami.

Hnutie Hamas už niekoľko rokov ovláda pásmo Gazy a je organizátorom prebiehajúcich protestov v pohraničnom pásme s Izraelom.

Vyvrcholením týchto masových zhromaždení bude 15. mája pochod ako spomienka na Deň vzniku Izraela, ktorý Palestínčania označujú výrazom "nakba" a vo svojej komunite ho vnímajú ako katastrofu či pohromu, pretože počas izraelskej vojny za nezávislosť prišli o svoje domovy státisíce Palestínčanov.

Prevažná väčšina spomedzi dvoch miliónov ľudí žijúcich v pásme Gazy sú práve potomkovia Palestínčanov, ktorí utiekli alebo boli vyhnaní z domovov po tom, ako vznikol moderný Izrael.