Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

V Nemecku demonštrovali za solidaritu s utečencami i proti islamizácii

Z protestov v sobotu 20. júna 2015 v Nemecku. Foto: TASR/AP/Michael Probst

Hlavnými rečníkmi mítingu v Berlíne-Kreuzbergu boli publicista Jakob Augstein a grécka viceministerka pre spoločenskú solidaritu Theano Fotiouová.

Berlín/Frankfurt nad Mohanom 20. júna (TASR) - Tisícky ľudí vyšli dnes do ulíc Berlína, aby demonštrovali za solidaritu s utečencami a proti európskej politike voči Grécku. Hlavnými rečníkmi mítingu v Berlíne-Kreuzbergu boli publicista Jakob Augstein a grécka viceministerka pre spoločenskú solidaritu Theano Fotiouová.

Podľa jej slov sa demonštrovalo dnes "za Európu solidarity a mieru, za Európu národov, a nie bankárov".

Informácie priniesla tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné zdroje, podľa ktorých sa na akcii zúčastnilo asi 2500 ľudí.

Za otvorenejšiu utečeneckú politiku sa demonštrovalo dnes aj v iných nemeckých mestách.

Vo Frankfurte nad Mohanom sa asi 2000 ľudí rozhodlo protestovať proti akcii odporcov islamu a nacionalistov.

Demonštranti zablokovali plánovanú trasu pochodu iniciatívy Odpor Východ/Západ, ktoré sa odčlenila od drážďanského hnutia PEGIDA. Na dodržiavanie verejného poriadku tu dbalo a členov oboch táborov sa snažilo oddeliť viac ako 1000 policajtov z rôznych spolkových krajín.

Pri policajných zátarasách tu opakovane došlo k zrážkam medzi sčasti maskovanými ľavicovými demonštranti a príslušníkmi poriadkových síl. Vzduchom lietali vajíčka a paradajky, polícia tak musela posilniť ochranu bariér vodnými delami a psovodmi.

Podujatie spomínanej iniciatívy oslovilo pri tom iba asi 100 záujemcov, ktorých polícia pred vstupom do vyhradeného priestoru kontrolovala na prítomnosť zbraní. Začiatok ich akcie sa oneskoril, pretože meškali rečníci.