Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

V Nemecku budú opäť štrajkovať železničiari, dosiahnuť zvýšenie platov

Na archívnej snímke vlak odchádza zo stanice vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku. Foto: TASR/AP

Nový štrajk začne v nedeľu o 22.00 h a skončí sa o polnoci z utorka na stredu.

Berlín 11. mája (TASR) — Nemecká odborová organizácia EVG vo štvrtok vyhlásila ďalší 50-hodinový štrajk zamestnancov železníc, ktorý sa bude konať dňoch 14. – 16. mája. Štrajkom chcú dosiahnuť zvýšenie platov, aby sa mohli lepšie vyrovnať so stúpajúcou infláciou. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Nový štrajk začne v nedeľu o 22.00 h a skončí sa o polnoci z utorka na stredu.

Odborová organizácia EVG zastupuje 230.000 zamestnancov z viac ako 50 dopravných spoločností vrátane nemeckého štátneho železničného dopravcu Deutsche Bahn (DB). EVG žiada pre pracovníkov, ktorých zastupuje, medziročné zvýšenie platov o 12 percent.

Vedenie DB ponúklo zatiaľ len nárast o päť percent v dvoch fázach a k tomu jednorazový "inflačný bonus" vo výške 2500 eur, čo odborári odmietli.

"Trpezlivosť zamestnancov v tejto fáze už naozaj dochádza. Musíme zvolať 50-hodinový štrajk, aby sme ukázali, aká vážna je situácia," vyhlásili predstavitelia EVG.

Agentúra AFP pripomína, že hoci sa inflácia v Nemecku počas posledných mesiacov mierne znížila, v apríli stále dosahovala 7,2 percenta. Pracovníci rôznych odvetví vrátane dopravy, zdravotníctva či školstva preto v uplynulých mesiacoch zorganizovali viacero štrajkov za lepšie pracovné podmienky.

Železničná doprava bola zatiaľ najviac ochromená koncom marca počas masívneho štrajku zvolaného odborovými organizáciami EVG a Ver.di.