Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Nemecko zaznamenalo výrazne vyšší počet útokov na utečencov než vlani

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa údajov nemeckej vlády došlo v prvých troch kvartáloch tohto roka k dovedna 1515 takýmto útokom, kým v celom roku 2022 to bolo 1371 incidentov tohto druhu.

Berlín 14. novembra (TARS) - Počet útokov na utečencov a uchádzačov o azyl či na ich ubytovne v Nemecku výrazne stúpol. Počas prvých deviatich mesiacov tohto roka ich bolo v krajine viac, než počas celého roka 2022, vyplýva z údajov spolkovej vlády v Berlíne. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA.

Podľa údajov nemeckej vlády došlo v prvých troch kvartáloch tohto roka k dovedna 1515 takýmto útokom, kým v celom roku 2022 to bolo 1371 incidentov tohto druhu.

Prípadov, kedy boli terčom útoku alebo miestom činu politicky motivovaných útokov ubytovne pre utečencov alebo azylantov, bolo v treťom kvartáli tohto roka dovedna 30, vyplýva zo štatistiky, z ktorej cituje DPA. V troch prípadoch išlo o násilné trestné činy.

Väčšiu časť prípadov útokov na ubytovacie zariadenia pre migrantov - 23 trestných činov - priradila nemecká polícia prostrediu krajnej pravice. Aj pri 375 z 417 politicky motivovaných trestných činov proti azylantom alebo utečencom, ku ktorým došlo v tomto časovom rozmedzí, vychádza polícia z pravicovo motivovaných deliktov.

Devätnásť prípadov spadá do oblasti "zahraničných ideológií" a dva prípady sa považujú za ľavicovo motivované. V niektorých prípadoch zostáva pozadie nejasné, píše DPA. Násilie zohralo úlohu v dovedna 55 prípadoch.