Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Nemecko vyzvalo Izrael na rešpektovanie slobody tlače

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Novinári nemeckej verejnoprávnej stanice ARD uviedli, že ich nakrátko zadržali izraelskí vojaci na Západnom brehu.

Berlín 6. novembra (TASR) - Nemecká vláda vyzvala v pondelok Izrael na rešpektovanie slobody tlače. Došlo k tomu po konfrontácií medzi izraelskými vojakmi a tímom nemeckých novinárov na okupovanom západnom brehu Jordánu, informuje TASR podľa agentúry DPA.

"V takejto napätej situácii, v akej sa v súčasnosti nachádzame, je sloboda tlače prirodzene mimoriadne cenná," uviedlo prostredníctvom svojej hovorkyne nemecké ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s prebiehajúcim konfliktom medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Zároveň požiadalo, aby bol predstaviteľom médií pôsobiacim priamo v teréne zaručený nerušený výkon ich práce.

Novinári nemeckej verejnoprávnej stanice ARD uviedli, že ich nakrátko zadržali izraelskí vojaci na Západnom brehu v čase, keď robili reportáž o násilných útokoch extrémistických židovských osadníkov voči Palestínčanom, informovali v nedeľu nemecké médiá. Vojaci sa im mali údajne aj vyhrážať, správali sa extrémne agresívne a niekoľkokrát namierili svoje zbrane na vozidlo novinárskeho tímu.

Izraelská armáda pre DPA v reakcii na incident v pondelok uviedla, že sa "ospravedlňuje za akékoľvek spôsobené nepríjemnosti" a dodala, že "konanie vojakov bolo preverené". Z vyhlásenia však nevyplýva, či pri incidente došlo k porušeniu platných armádnych predpisov, ani či boli voči vojakom podniknuté nejaké opatrenia.