Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tunisan prechovával v byte v Kolíne nad Rýnom prudko jedovatý ricín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V noci na stredu došlo v byte zadržaných manželov okrem iného k zaisteniu podozrivých látok, ktorých zloženie, ako aj množstvo zatiaľ nie sú presne známe.

Kolín nad Rýnom 13. júna (TASR) - Na 29-ročného Tunisana, v ktorého byte v nemeckom Kolíne nad Rýnom zaistili špecialisti látku obsahujúcu ricín, vydal Spolkový súdny dvor v stredu zatykač pre dôvodné podozrenie z porušenia legislatívy v oblasti kontroly vojnových zbraní.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu nemeckej generálnej prokuratúry.

Tunisana však i naďalej vyšetrujú pre podozrenie z prípravy ťažkého násilného činu ohrozujúceho štát, aj keď v tomto bode ešte nejestvuje dôvodné podozrenie.

Ďalšie podrobnosti prisľúbila Spolková prokuratúra na štvrtok.

Toxické látky zaistili v bydlisku Tunisana v utorok večer, respektíve v noci na stredu.

Špecializovaný Inštitút Roberta Kocha považuje ľahko dostupný preparát zo semienok ricínu obyčajného za potenciálnu biologickú bojovú látku.

Pôvodne zadržanú Tunisanovu manželku - Nemku, ktorá konvertovala na islam, už skôr prepustili na slobodu. V jej starostlivosti sú štyri maloleté deti manželského páru.

K utorkovému zásahu polície došlo v Kolíne nad Rýnom po tom, čo si zodpovední všimli, že Tunisan, ktorý je v Nemecku iba od novembra 2016 a ktorý nebol doteraz v hľadáčiku bezpečnostných zložiek, si prostredníctvom webu objednal najskôr semienka ricínu obyčajného a následne zakúpil aj chemikáliu, s pomocou ktorej možno zo semien získať predmetný jed.

Jeden z najprudších jedov planéty, ktorého minimálne množstvo je už smrteľné, prechovával Tunisan v byte. Nemecké úrady dostali upozornenie na možné nebezpečenstvo jednak od Spolkového úradu na ochranu ústavy a jednak od nešpecifikovaného subjektu zo zahraničia, preniklo na verejnosť z radov vyšetrovateľov.