Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Seehofer bráni Orbána

Na snímke Horst Seehofer. Foto: TASR/AP

Brusel s nevôľou sleduje Orbánovo odmietanie utečencov a iných imigrantov, obmedzovanie názorovej slobody, problémy s nezávislosťou maďarského súdnictva a kroky proti mimovládnym organizáciám.

Berlín 20. apríla (TASR) - Nemecký minister vnútra Horst Seehofer nesúhlasí s kritizovaním spôsobu vládnutia maďarského pravicovo-nacionalistického premiéra Viktora Orbána, hoci uznáva, že "to v niektorých bodoch, napríklad vo svojej kampani proti EÚ, prehnal". Vyjadril sa tak v rozhovore pre sobotňajšie vydanie švajčiarskeho denníka Neue Zürcher Zeitung, z ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

"Nie som ochotný pochybovať o Orbánovi ako o demokratovi," povedal Seehofer. "Nám, politikom v Nemecku, sa to občas tiež stáva. Vždy sa tvárime, akoby sme kráčali svetom úplne bez chýb," dodal v súvislosti s kritizovanou plagátovou kampaňou Orbánovej vlády pred voľbami do Európskeho parlamentu. Tá bola namierená proti predsedovi Európskej komisie Jeanovi-Claudovi Junckerovi ako údajnému podporovateľovi nezákonnej migrácie.

Samotný Orbán sa označuje za predstaviteľa "neliberálnej demokracie", čo napríklad nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier kritizoval ako "protirečenie samo o sebe".

Brusel s nevôľou sleduje Orbánovo striktné odmietanie utečencov a iných imigrantov, obmedzovanie názorovej slobody, problémy s nezávislosťou maďarského súdnictva a kroky proti mimovládnym organizáciám. Európski pravicoví populisti si maďarského premiéra cenia za jeho proticudzineckú politiku, nacionalistickú rétoriku a blízkosť k ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, komentovala DPA.

Predstavitelia pravicovo-populistickej strany Alternatíva pre Nemecko ho podľa nej "považujú viac-menej otvorene za vzor".

Podobne ako Seehoferova Kresťanskosociálna únia Bavorska, aj Orbánova strana Fidesz patrí do konzervatívnej politickej skupiny Európska ľudová strana, jej členstvo však bolo v marci pozastavené.

Seehofer sa v tom istom rozhovore vyjadril aj k aktuálnym nebezpečenstvám, ktorým je vystavené Nemecko. Hoci považuje za nebezpečných aj ľavicových či moslimských extrémistov, "najväčšie obavy" v ňom vyvolávajú krajní pravičiari.