Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Nemecko sa v Mainzi rozlúčilo so zosnulým kardinálom Karlom Lehmannom

Karl Lehmann. Foto: TASR/AP

Ešte predtým vzdali posledný hold rodákovi zo Sigmaringenu, ktorý bol nielen v spolkovej republike, ale i ďaleko za jej hranicami uznávanou osobnosťou, tisícky občanov.

Mainz 21. marca (TASR) - Približne 8000 smútiacich sa tichým pietnym pochodom a smútočnou bohoslužbou v Dóme v Mainzi v stredu naposledy rozlúčilo s tamojším dlhoročným biskupom, expredsedom Nemeckej biskupskej konferencie, kardinálom Karlom Lehmannom, ktorý zomrel 11. marca vo veku nedožitých 82 rokov.

Ešte predtým vzdali posledný hold rodákovi zo Sigmaringenu, ktorý bol nielen v spolkovej republike, ale i ďaleko za jej hranicami uznávanou osobnosťou, tisícky občanov.

Na slávnostnom requieme za zosnulého v impozantnom chráme sa zúčastnilo asi 1500 hostí, medzi ktorými nechýbal nemecký spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier, spolková ministerka pôdohospodárstva Julia Klöcknerová (CDU) v zastúpení vlády Angely Merkelovej, ale ani ďalší špičkoví politickí činitelia, napríklad krajinskí premiéri z Porýnia-Falcka, Hesenska a Bádenska-Württemberska - Malu Dreyerová (SPD), Volker Bouffier (CDU) a Winfried Kretschmann (Zelení).

Miestny biskup Peter Kohlgraf, ktorý celebroval bohoslužbu, vyzdvihol otvorenosť, schopnosť budovať mosty a lásku ako pozostalosť po svojom predchodcovi. "Kardinál Lehmann nechcel, aby sa mosty medzi cirkvou a zvyškom sveta zbúrali," formuloval podľa tlačovej agentúry DPA v kázni a dodal, že "cirkev musí smerovať k ľuďom".

Zosnulý kardinál sa angažoval za zmierenie kresťanských cirkví, za cirkevné poradenstvo tehotným a za prijatie utečencov. Vlani Lehmanna postihla mozgová príhoda.

Posledné miesto odpočinku našiel kardinál v biskupskej krypte Dómu v Mainzi.