Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Nemecku vyšetrujú kriminálnu skupinu s nacistickým pozadím

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Skupine sa pripisuje najmenej 18 politicky motivovaných trestných činov, väčšina z nich sa týka majetkových škôd. Podozriví sú vo veku 14 - 17 rokov.

Berlín 27. februára (TASR) - Nemecká polícia vyšetruje päťčlennú mládežnícku skupinu v prípade písania svastík, nacistických sloganov a počúvania hudby pravicových extrémistov. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa v meste Burg Stargard v spolkovej krajine Meklenbursko-Predpomoransko na severovýchode Nemecka, píše agentúra DPA.

Skupine sa pripisuje najmenej 18 politicky motivovaných trestných činov, väčšina z nich sa týka majetkových škôd. Podozriví sú vo veku 14 - 17 rokov.

Policajti podnikli v stredu prehliadky a okrem sprejov zhabali digitálne pamäťové zariadenia, notebooky a smartfóny, ktorých vyhodnotenie by malo trvať niekoľko mesiacov, dodala hovorkyňa.

Na razii sa podieľalo približne 30 policajtov. Prehliadky sa konali v siedmich domoch a ďalších miestach, ktoré gang využíval.

Rodičia podozrivých tínedžerov boli podľa informácií DPA "šokovaní a zdesení" z údajného správania svojich detí.

Členovia tejto skupiny podľa podozrenia polície okrem iného nasprejovali svastiky a ďalšie nacistické symboly a slogany vzťahujúce sa na obdobie nacistickej diktatúry v rokoch 1933 - 1945 na stenu školy. Takéto symboly sú v súlade s nemeckými zákonmi zakázané.

Polícia v danom regióne posilnila hliadky a zaviedla preventívne opatrenia.