Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

NATO by sa malo zaoberať tureckou ofenzívou v Sýrii, tvrdí Gabriel

Turecký vojenský tank smeruje na turecko-sýrsku hranicu v tureckej provincii Hatay pri hraniciach so Sýriou 25. januára 2018. Turecké pozemné sily prekročili v nedeľu turecko-sýrske hranice a vstúpili do kurdskej enklávy Afrín v severnej Sýrii. Afrín je pod kontrolou kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré Ankara označuje za teroristickú organizáciu napojenú na v Turecku zakázanú Stranu kurdských pracujúcich (PKK). Foto: TASR/AP

Ozbrojené sily členskej krajiny NATO - Turecka - prenikli v súvislosti s bojom proti kurdským milíciám v nedeľu do severnej Sýrie.

Berlín 25. januára (TASR) - Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel vyzval Severoatlantickú alianciu (NATO), aby sa zaoberala tureckou ofenzívou v Sýrii.

Ako šéf nemeckej diplomacie informoval vo štvrtok v Berlíne, požiadal generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga, aby sa organizácia zaoberala touto otázkou.

Ozbrojené sily členskej krajiny NATO - Turecka - prenikli v súvislosti s bojom proti kurdským milíciám v nedeľu do severnej Sýrie.

Podľa Gabrielových slov je nemecká spolková vláda naďalej veľmi znepokojená ozbrojeným konfliktom na severe Sýrie. "Spoločne s Francúzskom sa preto zasadzujeme za zastavenie ďalšej eskalácie, umožnenie humanitárneho prístupu a ochranu civilného obyvateľstva. To má najvyššiu prioritu," zdôraznil minister a dodal, že by sa tak malo stať pri zohľadnení bezpečnostných záujmov Turecka.