Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Na stanici mníchovského metra došlo k streľbe, zranení sú štyria ľudia

Polícia blokuje ulicu neďaleko stanice metra v Mníchove 13. júna 2017. Vážne zranenia utrpela nemecká policajtka počas dnešnej streľby na stanici metra Unterföhring na predmestí Mníchova. Foto: FOTO TASR/AP

Hovorca mníchovskej polície Michael Riehlein uviedol, že k incidentu došlo ráno, keď policajti robili kontrolu na stanici metra Unterföhring. .

Berlín 13. júna (TASR) - Policajtku a dvoch okolostojacich postrelil dnes útočník na stanici metra v Mníchove. Zdravotný stav policajtky je vážny. Páchateľa, ktorého zranili a zatkli, identifikovali len ako 37-ročného občana Nemecka, informovali agentúry AP a DPA.

K incidentu došlo ráno na stanici metra Unterföhring na severovýchodnom predmestí Mníchova. Polícia bola privolaná na stanicu po správach o hádke medzi cestujúcimi. Keď policajti dorazili na miesto, útočník sa ich pokúsil zhodiť na trať. Potom sa mu podarilo vziať policajtke služobnú zbraň a začal strieľať. Pri odvetnej paľbe polícia strelca vážne zranila a následne vzala do väzby.

Policajtka utrpela ťažké zranenia - strelec ju trafil do hlavy. Dvojica okolostojacich vyviazla s ľahkými zraneniami.

Stanicu metra evakuovali, momentálne je situácia "pod kontrolou", oznámila polícia. Podľa nej nič nenasvedčuje tomu, že išlo o teroristický čin.


Berlín 13. júna (TASR) - Policajtku a dvoch okolostojacich postrelil dnes útočník na stanici metra v Mníchove. Zdravotný stav policajtky je vážny. Páchateľa, ktorého zranili a zatkli, identifikovali len ako 37-ročného občana Nemecka.



Výberová chronológia streľby a iných ozbrojených incidentov v Nemecku za ostatný rok.


27. apríla 2017 - Streľba v Berlíne bola dôsledkom konania 27-ročného muža, rodáka z Mníchova, ktorý na parkovisku pred nemocnicou v štvrti Kreuzberg namieril pištoľ na policajnú hliadku. Policajti, ktorí predtým zasahovali v jednej z obchodných prevádzok nemocnice kvôli krádeži, sa s mužom predtým nestretli. Ich výzvy na zloženie zbrane však zmäteno hovoriaci ozbrojenec negoval a neustále mieril na policajtov, z ktorých jeden napokon použil služobnú zbraň a útočníka postrelil do dolnej končatiny.

29. októbra 2016 - Štyria ľudia utrpeli bodné zrania pri útoku nožom, ku ktorému došlo na stanici metra a prímestských vlakov v centre nemeckého Frankfurtu nad Mohanom. Útok sa stal popoludní vo vnútri hlavnej frankfurtskej železničnej stanice Hauptwache.

25. októbra 2016
- Rododendronový park v štvrti Horn v severonemeckých Brémach sa stal dejiskom krviprelievania. Dvadsaťdeväťročný muž, ktorého v krátkom čase zadržali príslušníci policajnej jednotky osobitého určenia, tu zaútočil nožom na chodcov, pričom štyrom spôsobil zranenia, dvom z nich vážne.

16. októbra 2016 - Teroristická organizácia Islamský štát (IS) sa prihlásila k smrtiacemu útoku nožom na neplnoletého chlapca, ku ktorému došlo v Hamburgu. Páchateľ dobodal pod Kennedyho mostom v Hamburgu 16-ročného mladíka, ktorý zomrel krátko po útoku v nemocnici. Do rieky Alster sotil ten istý páchateľ aj 15-ročné dievča, ktoré obeť sprevádzalo, jej samej sa nič nestalo.

19. septembra 2016 - Dve osoby utrpeli zranenia po tom, ako ich na radnici v nemeckej metropole Berlín v mestskom obvode Neukölln pobodal neznámy muž. Páchateľ z miesta činu následne utiekol. Muž bodol zamestnanca radnice a tiež tamojšieho ochrankára.

17. septembra 2016 - Psychicky chorého 19-ročného mladíka identifikovali ako útočníka na bicykli, ktorý napadol ráno v centre bavorského Aschaffenburgu nožom 33-ročného chodca. Dôvodne podozrivého polícia zadržala.

26. júla 2016 - Čeľustný ortopéd, ktorého v nemocničnom zariadení Univerzitnej kliniky Charité v Berlíne-Steglitzi postrelil jeden z pacientov, zomrel na následky zranení. Útočník následne spáchal samovraždu.

24. júla 2016 - Jedna žena prišla o život a ďalšie dve osoby utrpeli zranenia pri útoku muža s kuchynským nožom v meste Reutlingen na juhozápade Nemecka. Páchateľa, ktorým je 21-ročný sýrsky žiadateľ o azyl, polícia bezprostredne po incidente zadržala. K útoku došlo pred miestnou predajňou kebabov. Útočník bol úplne mimo. Utekal s mačetou za hliadkovacím vozidlom polície.

22. júla 2016 - Mladík večer zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deviatich ľudí a potom aj sám seba.