Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Na podozrivých Afgancov uvalili v Nemecku väzbu, no protesty pokračujú

Zhruba 500 ľudí pochodovalo v nedeľu večer ulicami východonemeckého mesta Köthen v reakcii na smrť 22-ročného Nemca, ktorý prišiel o život v sobotu večer po hádke na miestnom ihrisku. Foto: TASR/AP

Obvinenie súvisí s víkendovým konfliktom, ktorý sa v Köthene v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko skončil úmrtím tamojšieho občana.

Köthen 10. septembra (TASR) - Nemecké úrady uvalili vyšetrovaciu väzbu na dvoch Afgancov, ktorí sú podozriví z ublíženia na zdraví so smrteľnými dôsledkami. Obvinenie súvisí s víkendovým konfliktom, ktorý sa v Köthene v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko skončil úmrtím tamojšieho občana.

Už počas víkendu sa tu uskutočnili prvé protestné akcie pravicových radikálov, ktoré podľa úradov budú zrejme pokračovať.

Na pondelkový večer ohlásil usporiadanie protestnej akcie s predpokladanou účasťou okolo 300 ľudí jeden z poslancov Alternatívy pre Nemecko (AfD) Hannes Loth.

Bezpečnostné zložky chcú pri tejto príležitosti urobiť maximum pre zachovanie verejného poriadku, a to nasadením stoviek svojich príslušníkov.

Doterajšie vyšetrovanie kauzy ukázalo, že v noci na nedeľu došlo na ihrisku v Köthene k hádke medzi najmenej dvoma občanmi Afganistanu a najmenej dvoma nemeckými občanmi, na ktorého konci zomrel 22-ročný Nemec. Príčinou jeho úmrtia bolo podľa oficiálnych zdrojov zlyhanie srdcovej činnosti.

Z výsledkov pitvy vyplýva, že príčinou úmrtia neboli zranenia, ktoré Nemec utŕžil pri konflikte, uviedla podľa tlačovej agentúry DPA krajinská ministerka spravodlivosti Anne-Marie Kedingová.

Prokuratúra však upozornila, že stav vyšetrovania ešte neumožňuje zverejnenie ďalších podrobností.

Obaja podozriví vo veku 18 a 20 rokov prišli do Nemecka ako utečenci bez sprievodu rodičov. Staršieho z dvojice mali podľa sasko-anhaltského krajinského ministra vnútra Holgera Stahlknechta deportovať do vlasti už pred niekoľkými mesiacmi, čo však znemožnil fakt, že ho prokuratúra vyšetrovala pre iný prípad ublíženia na zdraví.