Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Po zásahu špeciálnych jednotiek zatkli aktéra drámy vo Freiburgu

Policajt stojí na ulici 24. októbra 2013 vo Freiburgu. Muža, ktorý vo svojej reštaurácii v juhonemeckom Freiburgu niekoľko hodín zadržiaval 12 rukojemníkov skoro ráno zatkla polícia. Foto: TASR/AP

Tridsaťšesťročný muž už niekoľko hodín zadržiaval zhruba 12 rukojemníkov - príbuzných a známych - v priestoroch svojej reštaurácie vo Freiburgu.

Freiburg 25. októbra (TASR) - Rukojemnícka dráma v nemeckom Freiburgu sa skončila - špeciálne policajné jednotky vtrhli dnes ráno do priestorov reštaurácie a zatkli 36-ročného muža, ktorý tam od noci zadržiaval zhruba 12 ľudí. Podľa agentúry DPA to potvrdila nemecká polícia.

"Priestory reštaurácie sú vyprázdnené," uviedla policajná hovorkyňa. Zásah prebehol bez komplikácií, iba štyri osoby vrátane páchateľa utrpeli povrchové zranenia v podobe odrenín. Rukojemníci sú pod ochranou polície a poskytne sa im potrebná psychologická starostlivosť, dodala.

Ešte pred zásahom opustil budovu jeden muž, ktorého následne podrobili výsluchu. Polícia spočiatku vychádzala z toho, že 36-ročný páchateľ kurdského pôvodu zadržiava osoby - svojich príbuzných a známych - násilím. Správal sa nepríčetne, bol hlučný a agresívny, citovala agentúra DPA. Bezprostredne pred zásahom však úrady uviedli, že rukojemníci sú v skutočnosti podporovateľmi páchateľa. Čo konkrétne chcel svojím počínaním dosiahnuť, nebolo bezprostredne jasné.

Páchateľ mal v minulosti problémy so zákonom pre nedovolené ozbrojovanie a drogové delikty. Vo štvrtok bol predvolaný pred súd, ale neprišiel. Namiesto toho niekoľkokrát emotívne telefonoval na políciu, kde oznámil, že je pripravený na všetko. Podľa polície mal podozrivý vo štvrtok predstúpiť pred súd v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou.

Muž mal podľa všetkého strach z nástupu na výkon nepodmienečného trestu. Preto sa rozhodol pre akciu vo svojom gastronomickom zariadení vo frekventovanej časti mesta, ktorú podporila prítomnosťou aj jeho manželka, päť detí vo veku 7-17 rokov a niekoľko priateľov.

Páchateľ, ktorého hrozby brala polícia počas takmer 13 hodín trvajúcej akcie mimoriadne vážne, požadoval potvrdenie prokurátora o tom, že nemusí nastúpiť do väzenia. Potvrdenie aj dostal, potvrdil dnes príslušný predstaviteľ prokuratúry, avšak dodal, že tento dokument má nulovú hodnotu.

Krátkodobé znepokojenie vyvolal ešte silný zápach plynu alebo benzínu, ktorý sa šíril z reštaurácie, napokon sa však ukázalo, že obavy sú neopodstatnené. Páchateľ zrejme vylial na podlahu čosi z kanistrov, ktoré sa v reštaurácii našli prázdne. Úvahy o tom, či sa naozaj chystal vyhodiť reštauráciu aj s blízkymi do vzduchu, ostávajú zatiaľ iba na úrovni špekulácií.

Zadržanú hlavu rodiny, ktorá hovorí iba "lámanou nemčinou", sa policajným vyjednávačom podarilo až po hodinách presvedčiť o nezmyselnosti konania.

V decembri zasa muža čakal proces pre obvinenia z ilegálneho ozbrojovania sa v súvislosti s nálezom zbraní v nelegálnej držbe v jeho podniku pri skorších prehliadkach. Tentoraz tam našli "iba" bejzbalovú palicu a sekeru, nie však strelné zbrane.