Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Nemeckej skupine Scooter hrozí trest za vystúpenie na Kryme

H.P. Baxxter (vlastným menom Hans Peter Geerdes), spevák a frontman nemeckej techno skupiny Scooter. Foto: TASR/AP

Ukrajina považuje cesty na Krym cez Rusko, ako to urobila kapela Scooter, za nelegálne prekročenie svojich hraníc.

Sevastopol 5. augusta (TASR/Teraz.sk) - Vystúpenie nemeckej technopopovej skupiny Scooter na polostrove Krym, anektovanom v roku 2014 Ruskom, bude mať právnu dohru. Ukrajinské úrady totiž začali voči kapele vyšetrovanie a požiadali nemeckú stranu o poskytnutie právnej pomoci pri výsluchu jej členov, uviedla dnes agentúra UNIAN s odvolaním na prokuratúru pre Krym. Hudobníkom by mohlo hroziť až osemročné väzenie.

Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk v rozhovore pre médiá skupiny Funke povedal, že nezákonný vstup na anektovaný Krym je "zločin so závažnými právnymi dôsledkami". Zároveň potvrdil začatie trestného konania. "Toto nie je triviálna záležitosť, ale závažný priestupok, ktorý sa trestá na celom svete," konštatoval Meľnyk, citovaný agentúrou DPA.



Ukrajina považuje cesty na Krym cez Rusko, ako to urobila kapela Scooter, za nelegálne prekročenie svojich hraníc. Na svoje územie tiež nepúšťa umelcov, ktorí na Kryme vystúpili od jeho pripojenia k Rusku na základe sporného referenda. V máji tohto roku sa z tohto dôvodu nemohla zúčastniť Eurovíznej pesničkovej súťaže konanej v Kyjeve ruská speváčka Julia Samojlovová.

Skupina Scooter bola v piatok večer headlinerom obľúbeného hudobného festivalu ZBFest, ktorý sa uskutočnil v meste Balaklava. Frontman kapely H.P. Baxxter sa s publikom podľa ruskej agentúry RIA Novosti rozlúčil slovami "Ďakujem Krym, uvidíme sa nabudúce".

Kapela Scooter vznikla v roku 1993. Vo vyše 50 krajinách predala viac ako 30 miliónov nosičov a získala viac ako 80 zlatých a platinových platní. V prvej desiatke mala 23 hitov, čo sa od vzniku hitparád v Nemecku v roku 1956 nikomu nepodarilo.