Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Nemci úspešne otestovali vesmírnu raketu poháňanú parafínom

Na archívnej snímke z 27. júla 2023 nemecký minister hospodárstva Robert Habeck sa pozerá na špičku výskumnej rakety počas prehliadky haly na odpaľovacej rampe rakiet spoločnosti HyImpulse. Foto: TASR/DPA

Raketa ako palivo využíva aj tekutý kyslík.

Berlín 3. mája (TASR) – Nemecká spoločnosť HyImpulse v piatok úspešne otestovala nosnú vesmírnu raketu na vynášanie komerčných satelitov do vesmíru. Raketa ako palivo využíva parafín a tekutý kyslík. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Testovací let 2,5-tonovej a 12,5 metra dlhej rakety s označením SR75 prebehol v piatok na odpaľovacej rampe Koonibba na juhu Austrálie o 7.00 h SELČ.

Raketa dokáže do výšky 250 kilometrov vyniesť náklad s hmotnosťou do 250 kilogramov. Ako palivo využíva tekutý kyslík a parafín, ktorý sa používa na výrobu sviečok. Parafín je lacnejšou a bezpečnejšou alternatívou raketového paliva schopnou znížiť náklady na prepravu až o 50 percent, uvádza HyImpulse.

"Chceme týmto (projektom) ukázať možnosti Nemecka a neustále zlepšovanie možností Európy cestovať do vesmíru," vyhlásil Mario Kobald, výkonný riaditeľ spoločnosti HyImpulse. Projekt bol financovaný zo súkromných zdrojov s čiastočnou podporou z verejných financií.

Spoločnosť do konca roka plánuje vypustiť väčšiu viacstupňovú raketu SL-1, ktorá bude na nižšiu obežnú dráhu Zeme schopná vyniesť satelity s hmotnosťou do 600 kilogramov.