Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Nemcovovu vraždu si nikto neobjednal, tvrdia zdroje v ruskej polícii

Bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova (55) zastrelil neznámy páchateľ alebo páchatelia v piatok asi o 23.15 h moskovského času. Politika postrelili štyrikrát do chrbta z okoloidúceho auta, keď v spoločnosti istej ukrajinskej občianky kráčal po moste neďaleko Kremľa. Celkovo na neho vypálili sedem až osem výstrelov. Nemcovova spoločníčka vyviazla bez zranení. Foto: TASR/AP

Úrady činné v trestnom konaní v súvislosti s Nemcovovou vraždou zadržali koncom minulého týždňa päticu podozrivých.

Moskva 10. marca (TASR) - Vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova si nikto neobjednal - naplánovali a uskutočnili ju dvaja bývalí príslušníci čečenského pluku osobitného určenia Sever. S odvolaním sa na zdroje v tíme vyšetrovateľov to dnes uviedla tlačová agentúra Rosbalt, ktorú monitorovala rozhlasová stanica Echo Moskvy.



"Vražda Borisa Nemcova bola osobnou iniciatívou Zaura Dadajeva a Bislana Šavanova. Nemali žiadnych iných objednávateľov," uviedol zdroj Rosbaltu vo vyšetrovacích orgánoch. Podľa neho sa však ešte stále rozpracúva verzia, že mohlo ísť aj o vraždu na objednávku.

Podľa vyšetrovateľov sa Dadajev a Šavanov po odchode z pluku Sever snažili nájsť uplatnenie v civilnom sektore, čo sa im však nepodarilo. Predpokladá sa, že veľa času strávili diskusiou o náboženských otázkach.

Po útoku islamistov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorý mohol byť odplatou za zverejnenie karikatúr znevažujúcich proroka Mohameda, oboch mužov údajne pobúrili výroky viacerých ruských politikov a aktivistov, ktorí sa zastávali zavraždených karikaturistov.

Na podporu obetí atentátu v Charlie Hebdo vystúpil aj Nemcov, preto sa ho predpokladaní páchatelia rozhodli zavraždiť, uviedla stanica Echo Moskvy s odvolaním sa na Rosbalt. Podľa agentúry si údajne na pomoc vzali aj Dadajevových príbuzných, ktorí už dlhší čas žijú v Moskve a momentálne sú v súvislosti s Nemcovovou vraždou vo väzbe.

Bývalého ruského vicepremiéra Borisa Nemcova (55) zastrelil neznámy páchateľ alebo páchatelia v piatok asi o 23.15 h moskovského času. Politika postrelili štyrikrát do chrbta z okoloidúceho auta, keď v spoločnosti istej ukrajinskej občianky kráčal po moste neďaleko Kremľa. Celkovo na neho vypálili sedem až osem výstrelov. Nemcovova spoločníčka vyviazla bez zranení.
Foto: TASR/AP


Agentúra RIA dnes informovala, že Dadajevov bývalý advokát Zurbek Sadachanov tvrdí, že vyšetrovatelia nemajú dosť dôkazov o Dadajevovom podiele na vražde Borisa Nemcova.

Sadachanov spresnil, že o právnu pomoc ho cez víkend požiadali Dadajevovi príbuzní. Advokátovi však vyšetrovatelia neumožnili zúčastniť sa na Dadajevovom výsluchu a neskôr s ním bez vysvetlenia rozviazali zmluvu o právnej pomoci. Súd Basmanského obvodu v Moskve v nedeľu oznámil, že Dadajev sa k činu priznal.



Advokát však upozornil, že "nikto nevidel zápis (Dadajevovej) výpovede. Nikto nepočul jeho komentár. Tak isto nie je známe, ako boli získané. Fakt, že ho vypočúvali v neprítomnosti advokáta, je porušením zákona." V rozhovore pre lotyšskú rozhlasovú stanicu Baltkom advokát zdôraznil, že z formálnej stránky je tak Dadajevova výpoveď neplatná.

Úrady činné v trestnom konaní v súvislosti s Nemcovovou vraždou zadržali koncom minulého týždňa päticu podozrivých, pričom voči dvom - Dadajevovi a Anzorovi Gubaševovi - moskovský súd v nedeľu vzniesol obvinenie a uvalil na nich väzbu, a to až do 28. apríla. Súd nezverejnil, z čoho konkrétne mužov obvinil. Dadajev sa však medzičasom k účasti na vražde Nemcova priznal.



Ďalší z predpokladaných spolupáchateľov, Bislan Šavanov, sa zabil, keď sa ho počas víkendu v čečenskej metropole Groznyj chystali zadržať policajti.

Borisa Nemcova zastrelili v noci na 28. februára na Veľkom moskovskom moste neďaleko Kremľa a Červeného námestia, keď sa so svojou priateľkou vracal do svojho bytu na ulici Boľšaja Ordynka.

Opozícia z vraždy obviňuje súčasné ruské vedenie, pre ktoré bol Nemcov nepohodlný kvôli poukazovaniu na korupciu, obohacovanie sa zo štátnych zdrojov, rodinkárstvo, zlé riadenie krajiny a nezáujem o problémy občanov. Okrem toho pripravoval správu, ktorá by dokazovala podiel Ruska na podnecovaní krízy a ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny, a chcel zverejniť dôkazy, že ruské jednotky sa zapájajú do bojov na východe Ukrajiny po boku proruských separatistov.

Pohreb Borisa Nemcova



Nemcov v minulosti zastával vysoké vládne funkcie, vrátane postu prvého podpredsedu vlády, a bol považovaný za "korunného princa" prezidenta Borisa Jeľcina. Po nástupe Vladimira Putina do úradu hlavy štátu prešiel na stranu opozície a nejaký čas sa z politiky úplne vytratil. V poslednom období sa však opäť výrazne angažoval v opozičnom hnutí a stal sa veľmi veľkým a výrečným kritikom prezidenta Putina.