Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Nebezpečná úplavica sa šíri na Ostravsku, ďalších pacientov pribúda

Ilustračné foto Foto: TASR

Ochorenie sa prenáša výhradne z človeka na človeka, a to napríklad aj cez potraviny alebo pitnú vodu. Inkubačná doba je jeden-päť dní.

Praha/Ostrava 2. októbra (TASR) - Už viac ako 50 ľudí, z veľkej väčšiny detských pacientov, ochorelo v uplynulých týždňoch v Moravskosliezkom kraji na nebezpečné infekčné ochorenie - úplavicu.

Každým dňom pribúdajú však v regióne ďalší infikovaní, informoval český internetový server iDNES.cz.

Choroba označovaná za "ochorenie špinavých rúk" sa šíri hlavne v početných rómskych rodinách, kde sa nedodržiavajú hygienické predpisy.

V Ostrave a jej okolí vyčíňa bacilový typ ochorenia, za ktorým sú baktérie. Prenáša sa výhradne z človeka na človeka, a to napríklad aj cez potraviny alebo pitnú vodu. Inkubačná doba je jeden-päť dní. Charakteristickými príznakmi sú zvieravé bolesti brucha, kŕče a vodnaté hnačky s prímesou krvi a hlienu.

Ani prísna karanténa uvalená hygienikmi doteraz šírenie ochorenia ostravskom okrese nezastavila.

Vo Fakultnej nemocnici v Ostrave liečia už druhý mesiac permanentne okolo 20 pacientov, jedni sa vyliečia, ale iní nakazení prichádzajú, vyplýva zo slov hovorcu zariadenia Tomáša Oborného. Podľa neho je v súčasnosti hospitalizovaných v tejto nemocnici s touto diagnózou iba šesť dospelých, všetci ostatní infikovaní sú v detskom veku.