Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Účastníci summitu NATO zvolali kvôli Trumpovi mimoriadne zasadnutie

Ilustračná snímka. Foto: AP Photo/Pablo Martinez Monsivais

Partneri z nečlenských krajín boli vo štvrtok dopoludnia požiadaní, aby kvôli zvolanému mimoriadnemu zasadnutiu odišli z rokovacej sály. Účastníci schôdzky si so sebou nemali brať svoje telefóny.

Brusel 12. júla (TASR) - Účastníci prebiehajúceho bruselského summitu Severoatlantickej aliancie sa vo štvrtok stretli na mimoriadnom zasadnutí, aby prerokovali požiadavky prezidenta USA Donalda Trumpa na zvýšenie výdavkov na obranu. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov zúčastňujúcich sa summitu.

Podľa citovaných zdrojov boli partneri z radov nečlenských krajín vo štvrtok dopoludnia požiadaní, aby kvôli zvolanému mimoriadnemu zasadnutiu odišli z rokovacej sály. Účastníci schôdzky si so sebou nemali brať svoje telefóny.

Americký prezident naliehal v stredu na partnerov v Severoatlantickej aliancii, aby zvýšili svoje výdavky na obranu až do výšky štyroch percent HDP namiesto v minulosti dohodnutého cieľa dvoch percent.

Podľa diplomatických zdrojov citovaných agentúrou DPA Trump vo štvrtok dokonca otvorene pohrozil spojencom z NATO, že ak okamžite neposkytnú na obranu dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP), Spojené štáty pôjdu v otázkach obrany vlastnou cestou.

Podľa informácií nemeckého magazínu Der Spiegel Trump požadoval, aby členské krajiny investovali dve percentá HDP na obranu do začiatku roka 2019.

Či myslel prezident USA svoje hrozby vážne a čo mieni urobiť v prípade nesplnenia svojich požiadaviek, nie je podľa agentúry DPA jasné. Teoreticky by bolo podľa nej možné napríklad zredukovanie aktivít USA v rámci Aliancie, v najkrajnejšom prípade však aj ich odchod z NATO.