Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Zahraničie

NATO sťahuje neapolskú základňu do nového komplexu

Južné velenie NATO takmer 60 rokov sídlilo v neapolskej štvrti Bagnoli. Od 3. decembra sa presunie do nového, asi 20 kilometrov vzdialeného komplexu pri jazere Patria.

Rím 26. novembra (TASR) - Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že čoskoro presťahuje svoju základňu v juhotalianskom Neapole do nových moderných priestorov.

Južné velenie NATO takmer 60 rokov sídlilo v neapolskej štvrti Bagnoli. Od 3. decembra sa presunie do nového, asi 20 kilometrov vzdialeného komplexu pri jazere Patria. Výstavba areálu vybaveného špičkovými technológiami stála alianciu približne 164 miliónov eur.

Neapolská základňa NATO vlani koordinovala útoky NATO v Líbyi a v minulosti aj operácie na Balkáne. Nové priestory by mali jednotkám NATO poskytnúť väčšiu flexibilitu, uviedol hovorca velenia spojeneckých síl Ike Skelton, ktorého citovala agentúra AP.

Plány na presťahovanie základne sa pripravovali približne štvrťstoročie. Pozemky poskytla talianska vláda a výstavbu komplexu financovala samotná aliancia. Taliansko zatiaľ nesplnilo svoje prísľuby o tom, že pre základňu zabezpečí nové cestné a železničné spojenie.