Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Toronte vrazila do chodcov dodávka: 10 mŕtvych a 15 zranených

Policajti stoja pri zakrytom tele po tom, ako biela dodávka vrazila do chodcov na chodníku v Toronte 23. apríla 2018. Najmenej osem ľudí utrpelo v pondelok zranenia pri incidente ku ktorému došlo v kanadskom meste Toronto, kde do skupiny chodcov narazila biela dodávka. Niektorí zo zranených ľudí ležiacich na chodníku nejavili známky života. Foto: TASR/AP

Páchateľ z miesta činu ušiel. Polícia ho o niekoľko blokov ďalej zadržala.

Toronto 24. apríla (TASR) - Dvadsaťpäťročný Alek Minassian z torontského predmestia Richmond Hill v pondelok okolo poludnia miestneho času vrážal s bielou dodávkou do chodcov na rušnej obchodnej ulici v severnej časti Toronta na úseku dlhom niekoľko sto metrov. Polícia motív jeho konania nepozná, ohrozenie verejnej bezpečnosti však vylúčila, informovali v utorok kanadské médiá.

Incident si vyžiadal desať mŕtvych a 15 zranených. Vodiča dodávky zadržali a je vo väzbe. Polícia predpokladá, že išlo o úmyselný čin, jeho motív vyšetrujú.

"Tento čin sa jednoznačne zdá byť zámerným," povedal v pondelok na tlačovej konferencii šéf torontskej polície Mark Saunders.

Podľa zistení kanadskej televízie CBC nebol zadržaný muž v kontakte so žiadnou teroristickou skupinou a nie je hrozbou pre verejnú bezpečnosť.



Minassian je podľa CBC študentom na torontskej vysokej škole Seneca College. Polícia o ňom doposiaľ neviedla žiadny záznam. Podľa výpovedí spolužiakov bol skôr samotárom. Minassian predtým navštevoval školu pre študentov so špeciálnymi potrebami v severnom Toronte, uviedla stanica BBC.



Torontská polícia povolala na vyšetrovanie tohto incidentu všetky dostupné zložky.

Kanadský minister verejnej bezpečnosti Ralph Goodale celý prípad konzultoval s vysokopostavenými bezpečnostnými predstaviteľmi a policajnými zložkami. Z doposiaľ dostupných informácií podľa neho vyplýva, že nie je ohrozená verejná bezpečnosť. Z tohto dôvodu nedošlo ani k zmene stupňa ohrozenia národnej bezpečnosti.

"Udalosti, ktoré sa stali, sú hrozné, ale vzhľadom na dostupné informácie sa zdá, že v žiadnom prípade nesúvisia s národnou bezpečnosťou," povedal novinárom Goodale.

Kanadský premiér Justin Trudeau vyjadril hlbokú sústrasť všetkým dotknutým. Dodal, že tento "tragický a nezmyslený útok" ho mimoriadne zarmútil.

K nárazu bielej dodávky do chodcov došlo na rušnej križovatke Yongeovej a Finchovej ulice. Páchateľ z miesta činu ušiel aj s vozidlom patriacim požičovni Ryder. Polícia ho o niekoľko blokov ďalej zadržala.

Svedkovia zachytili na video Minassiana krátko predtým, ako ho zadržala polícia. Na zázname tento muž mieri na policajtov bližšie nešpecifikovaným predmetom, pričom oni naňho kričia, aby sa vzdal. Minassian na policajtov kričal, aby ho "zabili". Následne ho polícia bez jediného výstrelu zadržala.



Prehľad niekoľkých útokov autom:



7. apríla 2018 (Münster) - V centre nemeckého mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko vrazila veľkou rýchlosťou dodávka do skupiny ľudí sediacich na zemi pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho Dómu. Udalosť si vyžiadala štyri životy vrátane vodiča a viac ako 30 zranených. Najmenej šesť z nich je v ohrození života.

7. apríla 2017 (Štokholm) - Pri útoku ukradnutým nákladným autom v štokholmskej pešej zóne zahynulo päť ľudí a 15 ďalších utrpelo zranenia. Polícia identifikovala zhruba 150 ľudí, ktorí boli v čase útoku vystavení riziku smrti či ťažkého ublíženia na zdraví, keďže ich mohlo prejsť auto riadené útočníkom alebo ich mohli zasiahnuť letiace úlomky. K spáchaniu tohto činu sa priznal 39-ročný Uzbek Rachmat Akilov.

22. marca 2017 (Londýn) - Muž, ktorého polícia identifikovala ako Khalida Masooda, zrážal autom z požičovne chodcov na Westminsterskom moste v Londýne. Troch ľudí zabil, štvrtú osobu, Rumunku, zrazil do rieky Temža a onedlho takisto zomrela. Masooda zastrelila polícia, ale ešte predtým smrteľne pobodal policajta pred parlamentom. Polícia uviedla, že sa Masood inšpiroval extrémistickou ideológiou, ale nič nenaznačovalo, že by bol v priamom spojení s Islamským štátom alebo al-Káidou.

20. januára 2017 (Melbourne) - Muž, ktorý mal v minulosti psychické problémy a užíval drogy, nasmeroval v Melbourne, druhom najväčšom austrálskom meste, auto do chodcov na ulici plnej ľudí. Zabil štyroch z nich, z toho jedno dieťa, a asi 15 ich zranil. Polícia 26-ročného muža zatkla a oznámila, že incident nesúvisel s terorizmom.

8. januára 2017 (Jeruzalem) - Palestínsky vodič nákladného auta nabúral do skupiny izraelských vojakov na turistami obľúbenom mieste v Jeruzaleme. Štyroch zabil a 17 zranil. Išlo vtedy o najsmrtonosnejší útok za vyše roka násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi.

19. decembra 2016 (Berlín) - Mladý Tunisan vrazil kamiónom do davu návštevníkov vianočných trhov v Berlíne, kde zabil 12 ľudí a desiatky ďalších zranil. K útoku sa prihlásila skupina Islamský štát. Útočníka Anisa Amriho, ktorému Nemecko odmietlo udeliť azyl, neskôr zastrelili policajti v severnom Taliansku pri náhodnej kontrole dokladov.

14. júla 2016 (Nice) - Tunisan žijúci vo Francúzsku vrazil chladiarenským kamiónom do davu ľudí oslavujúcich na prímorskej kolonáde v Nice Deň Bastily. Zabil 86 ľudí. Útočníka, ktorý sa hlásil k Islamskému štátu, polícia zabila. Veľké mestá vo svete následne posilnili bezpečnostné opatrenia, aby zabránili útokom automobilom.

22. decembra 2014 (Dijon) - Motorista vo francúzskom meste Dijon zranil 13 chodcov. Deň nato iný muž vrazil s nákladným autom do chodcov na Vianočných trhoch v západofrancúzskom meste Nantes, jednu osobu zabil a deväť ľudí zranil. Obaja útočníci, ktorí nehody prežili, sa v minulosti liečili na duševné choroby.

20. októbra 2014 (Montreal) - Dvadsaťpäťročný muž vrazil autom do príslušníkov kanadského letectva pri Montreale, jedného zabil a ďalšieho zranil. Úrady uviedli, že vodič konvertoval na islam a extrémisti ho získali pre džihád. Polícia ho neskôr zastrelila.

30. júna 2007 (Glasgow) - Dvaja muži sa pokúsili nabúrať s horiacim džípom naloženým výbušninami do hlavnej budovy letiska v škótskom Glasgowe. Zablokovali im však cestu a výbušniny neexplodovali.