Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Napriek výnimočnému stavu v Ekvádore utieklo päť väzňov z väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

V okolí rozsiahleho väzenského komplexu, kde sú zadržiavaní najnebezpečnejší zločinci Ekvádoru, stále prelietavajú dva vrtuľníky so svetlometmi a drony.

Guayaquil 13. januára (TASR) - Najmenej päť väzňov utieklo v piatok večer z väzenia v pobrežnom meste Guayaquil v Ekvádore, dvoch z nich polícia krátko po úteku zadržala. TASR informuje podľa agentúry AFP.

V okolí rozsiahleho väzenského komplexu, kde sú zadržiavaní najnebezpečnejší zločinci Ekvádoru, stále prelietavajú dva vrtuľníky so svetlometmi a drony. Väzenská správa sa zatiaľ oficiálne nevyjadrila k okolnostiam úteku.

Od nedele čelí malá juhoamerická krajina bezpečnostnej kríze po úteku jedného z najmocnejších narkobossov z rovnakej väznice. José Adolfo Macias je známy pod prezývkou "Fito". Jeho útek vyvolal väzenské nepokoje a útoky na políciu. Počas nich bolo najmenej 18 ľudí zabitých, 178 dozorcov a zamestnancov väznice zostáva rukojemníkmi.

Prezident Daniel Noboa vyhlásil výnimočný stav a nariadil armáde, aby zneškodnila "teroristické" zločinecké gangy. Nasadených bolo viac ako 22.400 vojakov na razie vo väzniciach, pričom bol zavedený zákaz vychádzania.

Ekvádor bol kedysi pokojnou krajinou medzi okolitými hlavnými producentmi kokaínu. Nadnárodné kartely, ktoré využívajú jeho prístavy na prepravu drogy do USA a Európy, však v krajine získali nadmernú moc. Podľa odhadov majú zločinecké gangy v krajine s približne 17 miliónmi obyvateľov viac ako 20.000 členov.