Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Nálety v Sýrii zabili najmenej 35 ľudí vrátane 22 školákov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Medzi obeťami je aj šesť učiteľov. Podľa SOHR najmenej šesť leteckých útokov pri areáli školy v obci Haas zrejme vykonali ruské vojenské lietadlá.

Bejrút 27. októbra (TASR) - Detský fond UNICEF odsúdil stredajšie nálety v okolí školy v sýrskej provincií Idlib, ktoré si vyžiadali najmenej 35 obetí vrátane 22 detí a šiestich učiteľov.




"Môže ísť o najkrvavejší útok na školu od začiatku vojny v Sýrii spred vyše piatich rokov," vyhlásil generálny riaditeľ UNESCO Alan Lane, ktorého vyjadrenie dnes citovala agentúra DPA.

V prípade, ak išlo o zámerný útok, mohlo by ísť o vojnový zločin, tvrdí šéf UNESCO.




Podľa Sýrskej organizácie pre ľudské práva (SOHR) sa v blízkosti školy v dedine Hás uskutočnilo šesť leteckých útokov. Podľa SOHR ich zrejme vykonali ruské vojenské lietadlá.



terazmedia

"Mŕtve deti sú školáci a lietadlá sú pravdepodobne ruské," povedal podľa agentúry DPA Riaditeľ SOHR Rámí Abdarrahman. Aktivisti zároveň zverejnili fotografie mŕtvych tiel malých detí so školskými taškami, ktoré označili za obete bombardovania.




Povstalcami ovládaná provincia Idlib na severozápade Sýrie sa v posledných mesiacoch stala terčom leteckých útokov sýrskeho a ruského letectva. Za posledný týždeň pri nich zahynulo už 89 ľudí.

Provinciu Idlib majú pod kontrolou opozičné frakcie islamistov vrátane militantov z hnutia Džabhat Fath aš-Šám, predtým známeho aj ako Front an-Nusra.