Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Nacizmus a stalinizmus nemožno porovnávať, tvrdí Putin

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

"Pokus o porovnanie týchto dvoch režimov je absolútne nepodložený," tvrdí prezident Ruskej federácie.

Moskva 16. apríla (TASR) - Nacizmus a stalinizmus nemožno dávať do jedného radu, povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin v televíznom programe, v ktorom odpovedal na otázky občanov. Informovala o tom agentúra TASS.

"Je nemožné porovnávať nacizmus so stalinizmom. Nacisti totiž otvorene deklarovali vyhladenie celých etník - Židov, Rómov a Slovanov - za jeden z hlavných cieľov ich politiky. Pokus o porovnanie týchto dvoch režimov je absolútne nepodložený," tvrdí prezident Ruskej federácie.



"Ak by sme aj vzali do úvahy ohavnosť stalinistického režimu, všetky represie a vyhnanstvo celých národov, tento režim si nikdy nekládol za cieľ vyhladiť celé rasy," uviedol Putin, pričom zároveň pripustil, že dôvod na takéto porovnávanie dali v minulosti jeho predchodcovia v Kremli.

"Po druhej svetovej vojne sme sa v štátoch východnej Európy snažili zaviesť náš dejinný model a učinili sme tak z pozície sily, čo však nebolo dobré a vracia sa nám to dodnes. Dnes sa tak isto správajú Američania," podotkol šéf Kremľa.

Putin (62) vystupuje v programe Priama linka takmer každý rok, odkedy ho v roku 2000 po prvý raz zvolili za prezidenta. Tentoraz išlo o 13. ročník programu, ktorý obvykle trvá niekoľko hodín - najdlhší v roku 2013 trval štyri hodiny a 47 minút.



Počas dnešnej "Priamej linky s Vladimirom Putinom" prezident celkovo odpovedal na 90 otázok. Program trval tri hodiny a 55 minút, čo je približne rovnako ako vlani.

Väčšina otázok bola venovaná politike a vojenskej bezpečnosti Ruska. Viacerí sa Putina pýtali aj na súčasnú situáciu na Ukrajine alebo na aktuálne medzinárodné dianie.