Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

FOTO: Vo Viedni odhalili pomník sovietskym vojnovým zajatcom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

22. jún je v Rusku Dňom pamiatky a smútku; vzťahuje sa na začiatok Veľkej vlasteneckej vojny medzi bývalým Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom.

Viedeň 23. júna (TASR) - Na viedenskom Ústrednom cintoríne odhalili vo štvrtok pomník sovietskym vojnovým zajatcom, ktorí v rokoch 1941-45 zomreli v rakúskom hlavnom meste. 22. jún je v Rusku Dňom pamiatky a smútku; vzťahuje sa na začiatok Veľkej vlasteneckej vojny medzi bývalým Sovietskym zväzom a nacistickým Nemeckom.

Pomník, ktorý navrhol ruský sochár Denis Stritovič, stojí neďaleko cintorínskej brány č. 10, kde bol objavený masový hrob s ostatkami 198 sovietskych občanov, informuje agentúra TASS. Pomník vznikol z iniciatívy Ruskej vojenskej historickej spoločnosti (RVIA), pričom na realizácii tohto projektu sa podieľalo i rakúske ministerstvo vnútra.




Na slávnostnom odhalení pomníka sa zúčastnil ruský veľvyslanec v Rakúsku Dmitrij Ljubinskij, ambasádori z Arménska či Bieloruska, ako aj ďalší diplomati a politici. Pomník má podobu 3,6 metra vysokého čierneho obelisku so zlatou päťcípovou hviezdou a nápisom v ruštine i nemčine: "Na každého sa bude pamätať, na nič sa nezabudne."

Masový hrob bol objavený v roku 1980, pričom identifikovať sa odvtedy podarilo 183 osôb. Podľa Ljubinského je na území Rakúska pochovaných vyše 80.000 sovietskych občanov, ktorí padli v druhej svetovej vojne. Podľa riaditeľa RVIA Vladimira Kokonova na obelisk neskôr pribudnú aj mená všetkých identifikovaných obetí z hrobu.

22. júna 1941 nacistické Nemecko a jeho spojenci vtrhli do Sovietskeho zväzu v širokom fronte tiahnucom sa od subarktických oblastí po pobrežie Čierneho mora. Konflikt sa skončil nemeckou kapituláciou 9. mája 1945.