Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajinu sa vrátilo 44 a do Ruska 40 vojnových zajatcov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výmeny vojnových zajatcov sa medzi Ruskom a Ukrajinou uskutočňujú pravidelne.

Kyjev 26. apríla (TASR) - Na Ukrajinu sa vrátilo 44 vojnových zajatcov, ktorých prepustilo Rusko. Oznámil to v stredu šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Návrat 40 vojakov prepustených z ukrajinského zajatia medzičasom potvrdila Moskva. TASR o tom informuje na základe správy stanice Sky News.

Jermak na platforme Telegram uviedol, že medzi oslobodenými je 42 ukrajinských vojakov a dvaja civilisti.

Ide podľa jeho slov aj o "obrancov Mariupola", respektíve ukrajinských bojovníkov, ktorí odolávali ruským silám v tamojších oceliarňach Azovstaľ. K prepusteným patria tiež Ukrajinci, ktorí ruským silám vzdorovali na východe krajiny. Niektorí sa vrátili so zraneniami, podľa Jermaka ich v zajatí mučili.

Ruské ministerstvo obrany v stredu oznámilo, že z ukrajinského zajatia sa vrátilo 40 ruských vojakov. "Všetkým prepusteným je poskytnutá potrebná lekárska a psychologická pomoc," uviedol rezort na platforme Telegram.

Výmeny vojnových zajatcov sa medzi Ruskom a Ukrajinou uskutočňujú pravidelne. Podľa nedávneho vyjadrenia Kyjeva sa pri nich dostalo z ruského zajatia už viac ako 2300 Ukrajincov.