Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine ukončili razie v objektoch pravoslávnej cirkvi

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

SBU tvrdí, že ikony sa našli v tamojšej katedrále Nanebovzatia Panny Márie, ktorej rektor zmizol krátko pred oslobodením mesta spod ruskej okupácie.

Kyjev/Londýn 9. decembra (TASR) - Bezpečnostná služba Ukrajina (SBU) ukončila sériu razií v cirkevných objektoch v diecézach ukrajinskej pravoslávnej cirkvi (UPC), ktorá bola donedávna súčasťou moskovského patriarchátu, no od jari sa vyhlásila za nezávislú od Moskvy. Informovala o tom britská stanica BBC.

Podľa ukrajinských orgánov činných v trestnom konaní sa pri prehliadkach v objektoch UPC našla okrem iného zbierka ikon ukradnutých ruskými jednotkami z rezidencie litovského konzula počas okupácie juhoukrajinského mesta Cherson.

SBU tvrdí, že ikony sa našli v tamojšej katedrále Nanebovzatia Panny Márie, ktorej rektor zmizol krátko pred oslobodením mesta spod ruskej okupácie.

Ukrajinské bezpečnostné zložky okrem toho zhabali identifikačné preukazy vydané na meno federálneho poradcu vojensko-civilnej správy Ruskej federácie a ruské pasy patriace kňazom UPC.

Našla sa aj vlajka neexistujúceho subjektu Novorossija a propagandistická literatúra, ako aj texty modlitieb oslavujúce Rusko a učebnice, v ktorých boli pochvalné zmienky o súčasnom kremeľskom režime.

Séria pátraní a kontrol v diecézach ukrajinskej pravoslávnej cirkvi sa začala v októbri tohto roku. V tlačových správach SBU sa vždy uvádzalo, že účelom týchto podujatí bolo preveriť, či sa priestory diecéz využívajú ako bunky tzv. ruského sveta, či sa v nich neukrývajú ruskí občania a či neslúžia ako sklady zakázaných predmetov - zbraní a výbušnín.