Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Na Ukrajine dvaja kolaboranti s Ruskom dostali dlhé väzenské tresty

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V prípade odsúdených ide o jedného obyvateľa mesta Časiv Jar a jednu osobu z Kramatorska.

Kyjev 5. marca (TASR) - Ukrajina v utorok uviedla, že dvoch mužov odsúdila na desať a 12 rokov väzenia za kolaboráciu s Ruskom. Moskve údajne vyzradili citlivé informácie o vojenských cieľoch, informuje TASR podľa agentúry AFP.

Kyjev zakročil proti tisíckam ukrajinských predstaviteľov a zamestnancom štátnej a verejnej správy na východe a juhu krajiny, ktorí podľa neho privítali ruskú inváziu vo februári 2022 a v období nasledujúcom po nej pracovali pre Rusko.

V prípade odsúdených ide o jedného obyvateľa mesta Časiv Jar a jednu osobu z Kramatorska. Prvý muž údajne v marci a apríli 2022 "označil umiestnenie kontrolných bodov, zákopov, zemníc a betónových konštrukcií" na východe Ukrajiny, uviedla prokuratúra. Obyvateľ Kramatorska na platforme Google Maps "označil súradnice lokalít ukrajinskej armády v tomto meste" a poslal ich ruskému dôstojníkovi.

Organizácia Spojených národov vlani uviedla, že Ukrajina od začiatku vojny otvorila viac než 6000 trestných prípadov "proti jednotlivcom za kolaboráciu alebo ďalšie zločiny spojené s konfliktom", uzatvára AFP.