Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Na taliansky ostrov Lampedusa dorazilo od piatku 546 migrantov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

V Catanii na Sicílii sa medzičasom vylodilo 23 migrantov, ktorých priviezlo záchranárske plavidlo Ocean Viking patriace organizácii SOS Méditerranée.

Rím 16. marca (TASR) — V dôsledku zlepšených poveternostných podmienok opäť vzrástol počet vylodení migrantov na juhotalianskom ostrove Lampedusa. V sobotu ráno tam dorazilo 275 migrantov, od piatka priviezlo jedenásť lodí, ktoré vyplávali z Líbye a prístavu Sfax v Tunisku, celkom 546 ľudí. Informovala o tom v sobotu agentúra APA odvolávajúca sa na miestne úrady.

V Catanii na Sicílii sa medzičasom vylodilo 23 migrantov, ktorých priviezlo záchranárske plavidlo Ocean Viking patriace organizácii SOS Méditerranée. To má na palube ďalších 336 migrantov zachránených v Stredozemnom mori. Musí však pokračovať do prístavu v Ancone vzdialeného 1450 kilometrov, ktorý mu pridelila talianska vláda.

Vzhľadom na všeobecne zlý zdravotný stav migrantov humanitárna organizácia SOS Méditerranée i opoziční politici požiadali talianskeho ministra vnútra Mattea Piantedosiho, aby umožnil migrantom vystúpiť v bližšom prístave.

Ďalšia humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) v tejto súvislosti kritizovala skutočnosť, že hliadkový čln líbyjskej pobrežnej stráže zabránil jej lodi Geo Barents pomôcť plavidlu s viac ako 100 ľuďmi na palube, ktoré sa ocitlo v núdzi. "Pokúsili sme sa kontaktovať úrady, ale nedostali sme žiadnu odpoveď. Sme v medzinárodných vodách a kapitán má povinnosť zachrániť ľudí v nebezpečenstve," uviedli MSF a zverejnili aj video zachytávajúce nebezpečné manévre líbyjskej hliadkovej lode.