Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Na Sumatre vyhlásili stav ohrozenia kvôli lesným požiarom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Provinčné úrady začali obyvateľom rozdávať masky na ochranu pred dymom a vyzvali ich, aby nevychádzali zo svojich domovov.

Jakarta 27. februára (TASR) - Úrady provincie Riau na indonézskom ostrove Sumatra vyhlásili dnes výnimočný stav kvôli rozsiahlym lesným požiarom, ktoré narušili aj leteckú a námornú dopravu v oblasti.

Situácia je kritická v siedmich z 12 okresov provincie Riau a miestne úrady požiadali o pomoc ústrednú vládu v Jakarte.

Hustý dym stúpajúci z horiacich porastov zapríčinil výrazný nárast problémov s dýchaním u miestnych obyvateľov. Viditeľnosť v niektorých oblastiach poklesla pod jeden kilometer.

Požiare v provincii Riau, ktorá je významným producentom palmového oleja, zúria už niekoľko týždňov. Zasiahli už plochu s celkovou okolo 2000 hektárov. Zapríčinilo ich dlhodobé sucho v kombinácii s nelegálnym vypaľovaním lesných porastov. Polícia zatkla minimálne 26 ľudí podozrivých z podpaľačstva.

Situácia sa naďalej zhoršuje a miestni hasiči sa sťažujú na nedostatok vody a technického vybavenia. Do boja s plameňmi by mali čoskoro nasadiť hasičské lietadlá.

Provinčné úrady začali obyvateľom rozdávať masky na ochranu pred dymom a vyzvali ich, aby nevychádzali zo svojich domovov.

V dôsledku požiarov došlo aj k oneskoreniam v dodávkach palmového oleja z Riau do prístavov a letísk v susednej provincii Severná Sumatra.