Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Na prvomájové manifestácie v Berlíne bude dozerať vyše 5500 policajtov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

V Nemecku sa prvomájové protesty v minulosti často vymkli spod kontroly.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Berlín 30. apríla (TASR) - Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

V Nemecku sa prvomájové protesty v minulosti často vymkli spod kontroly. V uplynulých rokoch sa miera násilia výrazne znížila, polícia má aj napriek tomu v úmysle na priebeh tohtoročných demonštrácií dohliadnuť s nasadením tisícov svojich príslušníkov. Do metropoly nasadí aj evakuačné vozidlá.

"Ľavicový extrémizmus naďalej zostáva v centre pozornosti bezpečnostných orgánov," uviedla nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová pre RedaktionsNetzwerk Deutschland. Podľa policajných analýz, na ktoré sa odvolala ministerka, má každý štvrtý ľavicový extrémista sklony dopúšťať sa násilností.

Podľa najnovších údajov sa bude v Berlíne konať viac ako 20 demonštrácií. Najväčšiu z nich s názvom "Revolučný 1. máj" organizujú v stredu večer ľavicové a extrémistické skupiny v berlínskych štvrtiach Kreuzberg a Neukölln. Očakáva sa účasť až 10.000 ľudí.

Organizátori avizovali, že demonštrácie sa budú niesť v znamení solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy.