Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Na prezidenta Južnej Kórey kandiduje softvérový magnát

Päťdesiatročný An, vyštudovaný lekár, založil po odchode z lekárskej praxe softvérovú antivírusovú firmu Ahnlab Inc.

Soul 19. septembra (TASR) - Juhokórejský softwarový magnát An Čol-su dnes ukončil rok trvajúce špekulácie oznámením svojej kandidatúry na prezidenta.

Päťdesiatročný An, vyštudovaný lekár, založil po odchode z lekárskej praxe softvérovú antivírusovú firmu Ahnlab Inc. Nemá politickú minulosť, kandiduje ako nezávislý, podľa prieskumov verejnej mienky je však považovaný za jediného dôveryhodného súpera pre dcéru zavraždeného diktátora Pak Kun-hje, ktorá je kandidátkou vládnucej konzervatívnej strany. V prípade zvolenia by sa stala prvou ženou na čele Južnej Kórey.

"Ľudia vyjadrili nádej na politickú reformu prostredníctvom mojej osoby. Chcem sa stať človekom, ktorý túto ich nádej premení v skutočnosť tým, že sa zúčastním 18. prezidentských volieb," oznámil An svojim nadšeným stúpencom v sále v Soule.

An Čol-su presadzuje širšie sociálne zabezpečenie a prísnejšiu reguláciu veľkých spoločností, ktoré sa podľa neho správajú voči svojim zamestnancom ako k zvieratám v klietkach v zoo. Voči výbojnej Severnej Kórei, ktorá je technicky naďalej vo vojne s Južnou Kóreou, keďže sa kórejská vojna z rokov 1950-53 skončila prímerím, zaujal nekompromisný postoj, analyzuje agentúra Reuters.

Pak Kun-hje zvíťazila v auguste v prezidentských primárkach Veľkej národnej strany (NFP) so ziskom 84 percent hlasov, keď bez problémov porazila štyroch kandidujúcich mužov.

Pred dnešným oznámením Anovej kandidatúry mala Pak vo väčšine prieskumov verejnej mienky dvojciferný náskok pred známymi súpermi. Prezidentské voľby v Južnej Kórei sa uskutočnia v decembri.