Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Na McCainovom pohrebe sa zúčastní aj jeho 106-ročná matka Roberta

Na archívnej snímke John McCain Foto: TASR/AP

John McCain, ktorý zastupoval štát Arizona v americkom Senáte od roku 1987, zomrel v sobotu vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu.

Phoenix 30. augusta (TASR) - Na poslednej rozlúčke so zosnulým americkým senátorom Johnom McCainom vo Washingtone i na jeho pohrebe v štáte Maryland sa zúčastní aj jeho 106-ročná matka Roberta McCainová.

Rakva so zosnulým senátorom a dvojnásobným prezidentským kandidátom bola v stredu vystavená pre verejnosť v budove arizonského Kapitolu v Phoenixe, kde mu zástup ľudí vrátane bývalých členov armády vzdal česť, informuje agentúra AP. McCain by sa bol v stredu 29. augusta dožil 82 rokov.

Vo štvrtok ráno prejde rakva so smútočným sprievodom po Phoenixe - arizonskej metropole - do baptistického kostola, kde sa bude konať zádušná omša. S prejavom tam vystúpi i bývalý americký viceprezident Joe Biden.

Rakvu následne prevezú do washingtonského Kapitolu, kde bude v piatok vystavená pre verejnosť. V sobotu bude v Katedrále svätých Petra a Pavla vo Washingtone nasledovať súkromná rozlúčka. McCaina pochovajú v nedeľu na cintoríne Námornej akadémie Spojených štátov (USNA) v marylandskom Annapolise. S pohrebnou rečou majú vystúpiť dvaja bývalí prezidenti USA - Barack Obama a George W. Bush.

McCain, ktorý zastupoval štát Arizona v americkom Senáte od roku 1987, zomrel v sobotu vo veku 81 rokov na následky rakoviny mozgu. Jeho rodina iba niekoľko dní predtým oznámila, že senátor sa rozhodol ukončiť liečbu.

V posmrtne zverejnenom rozlúčkovom liste McCain vyzval svojich krajanov, aby prekonali hlboké politické rozdiely. McCain sa v liste tiež vyznal z toho, že pre neho bola česť slúžiť Spojeným štátom.