Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Libanončania objavili na lodi zbrane určené asi sýrskym povstalcom

Foto: TASR/AP

Zbrane boli ukryté v troch nákladných kontajneroch.

Bejrút 28. apríla (TASR) - Libanonské úrady našli zbrane na palube lode, ktorá sa mohla pokúšať o zásobovanie sýrskych povstalcov, informovali dnes libanonské bezpečnostné zdroje.

Loď podľa nich smerovala do severolibanonského mesta Tripolis, keď ju pobrežná stráž presmerovala do prístavu severne od hlavného mesta Bejrút na inšpekciu. Počas prehľadávania plavidla, ktoré prebehlo v noci nadnes, objavili libanonské úrady zbrane vrátane granátov na raketový pohon a pušiek. Zbrane boli ukryté v troch nákladných kontajneroch, informovala agentúra Reuters.

Loď sa plavila pod vlajkou Sierry Leone a vyplávala z Líbye. Sýrske úrady opakovane uviedli, že zbrane sa do krajiny pašujú zo susedných krajín vrátane Libanonu a sú určené na vyzbrojovanie povstalcov bojujúcich proti vláde sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Libanonské mesto Tripoli, obývané prevažne sunnitmi, bolo dejiskom častých demonštrácií na podporu sýrskej opozície a povstalcov. Došlo tam tiež k niekoľkým ozbrojeným potýčkam medzi menšinovými Alavitmi - z ktorých pochádza aj Asadova rodina - a väčšinovými sunnitmi.