Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Na letisku v Aténach našli stovky bômb z druhej svetovej vojny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bomby boli uskladnené zhruba dva metre pod zemou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Atény 26. apríla (TASR) - Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001. Oznámili to v piatok tamojšie médiá, uvádza agentúra DPA.

Bomby boli uskladnené zhruba dva metre pod zemou. Zneškodňovali ich príslušníci vojenského práporu na odstraňovanie mín. Nad zmieneným skladom aj vedľa neho sa desaťročia nachádzali priestory využívané letiskom. Po zatvorení letiska tam sídlili školy, škôlky a počas olympijských hier v roku 2004 aj športoviská.

Podľa miestnych predstaviteľov uskladnila nacistická Luftwaffe bomby na starom letisku na pobreží Atén počas okupácie Grécka, a teda v rokoch 1941-44. Následne ich tam nechala, keď sa narýchlo stiahla z juhovýchodnú Európu z dôvodu postupu Červenej armády na Balkáne. Bomby tam ostali nasledovných vyše 80 rokov.

Na približne 620-hektárovom pozemku tohto starého letiska na sa v súčasnosti stavia rozľahlá nová štvrť. Budujú sa nové hotely aj množstvo luxusných obytných komplexov. Práce však teraz brzdí nebezpečenstvo objavenia ďalších bômb, informovali grécke médiá.