Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Na izraelské mesto Eilat vypálili raketu zo Sinajskej púšte

Foto: TASR/AP

Izraelské bezpečnostné zložky našli zvyšky rakety blízko staveniska krátko po silnej explózii.

Eilat 5. apríla (TASR) - Raketa odpálená z egyptskej Sinajskej púšte dopadla dnes na izraelské mesto Eilat, nedošlo však k žiadnym zraneniam ľudí ani ku škodám.

Izraelské bezpečnostné zložky našli zvyšky rakety blízko staveniska krátko po silnej explózii. Raketové útoky na mesto Eilat v Akabskom zálive - pri hraniciach s Jordánskom a Egyptom - sú síce zriedkavé, ale stávajú sa.

V auguste 2010 dopadlo v oblasti päť rakiet, pravdepodobne odpálených zo Sinaja. Dve explodovali v Jordánsku, dve v Akabskom zálive a jedna severne od hotelovej lokality v Eilate.

Vlani v auguste militanti uskutočnili severne od mesta sériu streleckých útokov na autá a autobusy na ceste vedúcej do Eilatu, ktorá je umiestnené paralelne s hranicou na Sinaji.

Predstavitelia židovského štátu sa obávajú, že po páde egyptského prezidenta Mubaraka Husního sa Sinajská púšť stala základňou islamistických militantov.

Izraelsko-egyptská hranica bola relatívne pokojná od uzavretia mieru medzi oboma krajinami v roku 1979. Po páde Mubaraka však podľa Izraela stratila Káhira v oblasti kontrolu, čo využívajú militanti.