Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Na Izraelom okupovaných Golanských výšinách havaroval dron

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Izraelské médiá informovali, že dron pravdepodobne nesúci výbušniny odštartoval zo Sýrie a bol zostrelený v stredu neskoro večer južne od osady Eliad.

Jeruzalem 28. decembra (TASR) - Neďaleko obce Eliad na Golanských výšinách anektovaných Izraelom sa zrútilo bezpilotné lietadlo. Vo štvrtok to oznámila izraelská armáda. K zodpovednosti za útok v tejto oblasti sa prihlásila iracká ozbrojená skupina napojená na militantov z hnutia Hamas. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Izraelské médiá informovali, že dron pravdepodobne nesúci výbušniny odštartoval zo Sýrie a bol zostrelený v stredu neskoro večer južne od osady Eliad. Jeho pád spôsobil materiálne škody, ale nevyžiadal si žiadne obete ani zranenia.

Skupina Islamský odpor v Iraku zastrešuje niekoľko milícií podporovaných Iránom. Vo vyhlásení uviedla, že južne od Eliadu zasiahla "dôležitý cieľ".

Od začiatku vojny v Pásme Gazy sa Islamský odboj prihlásil k zodpovednosti za mnohé útoky proti silám medzinárodnej koalície v Iraku a Sýrii pod vedením USA. K väčšine týchto útokov sa prihlásili frakcie tejto skupiny, ktoré sú proti americkej podpore Izraela vo vojne proti Hamasu.

Časť Golanských výšin dobyl Izrael počas vojny v roku 1967 a decembri 1981 ich anektoval, čo väčšina medzinárodného spoločenstva dosiaľ neuznala.